Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Completarea Directivei 2010/40/UE în ceea ce privește furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare cu privire la călătoriile multimodale
23.10.2017 | Elena ALBU

Secţiuni: Content, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 272/1 din 21 octombrie 2017 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2017/1926 al Comisiei din 31 mai 2017 de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare cu privire la călătoriile multimodale.

Articolul 3 litera (a) din Directiva 2010/40/UE stabilește furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare cu privire la călătoriile multimodale ca acțiune prioritară pentru elaborarea și utilizarea de specificații și standarde. Articolul 5 din Directiva 2010/40/UE prevede că specificațiile adoptate în conformitate cu articolul 6 din directivă se aplică la implementarea aplicațiilor și serviciilor STI, fără a se aduce atingere dreptului fiecărui stat membru de a decide cu privire la implementarea unor astfel de aplicații și servicii pe teritoriul său. Aceste specificații ar trebui să se aplice furnizării tuturor serviciilor de informare cu privire la călătorii, fără să se aducă atingere specificațiilor particulare adoptate prin alte acte în temeiul Directivei 2010/40/UE, în special prin Regulamentele delegate (UE) nr. 886/2013 și (UE) 2015/962 ale Comisiei, precum și prin Regulamentul (UE) nr. 454/2011 al Comisiei.

În ceea ce privește furnizarea serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale, Directiva 2003/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului stabilește norme minime privind reutilizarea informațiilor din sectorul public în întreaga Uniune. În ceea ce privește reutilizarea datelor deținute de autoritățile din domeniul transporturilor și de operatorii de transport, normele stabilite prin prezentul regulament, în special cele privind actualizările datelor, ar trebui să se aplice fără a aduce atingere normelor stabilite prin Directiva 2003/98/CE.

Ori de câte ori măsurile prevăzute în prezentul regulament implică prelucrarea de date cu caracter personal, ele trebuie să se aplice în conformitate cu legislația UE privind protecția datelor cu caracter personal, în special cu Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului și cu Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului, precum și cu măsurile de punere în aplicare la nivel național asociate. Informațiile referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă ar trebui să fie prelucrate cu respectarea strictă a principiului de minimizare a datelor, exclusiv în scopul prezentului regulament și atât timp cât este necesar. Ori de câte ori este posibil fără a contraveni scopului prezentului regulament, aceste date nu ar trebui să permită identificarea persoanei sau să creeze condiții pentru ca persoana să devină identificabilă.

Prezentul regulament stabilește specificațiile necesare pentru a asigura corectitudinea și disponibilitatea transfrontalieră pentru utilizatorii STI a serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale la nivelul UE. Prezentul regulament se aplică întregii rețele de transport a Uniunii Europene. Prezentul regulament se aplică în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2010/40/UE.

Prezentul regulament intră în vigoare la 10 noiembrie 2017.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti