Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Trimitere în judecată


24.10.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curte de Apel Cluj au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor P. A. V., S. I., O. A. V., V. A., P. I., N. C. , V. V., S. B. E. şi A. S.sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:
În perioada 2010-2014, inculpatul P. A. V., în calitate de administrator al SC A.G. SRL şi SC T.A. SRL a procedat la achiziţia de bunuri fără plata TVA de la furnizori reali din România prin interpunerea unor societăţi comerciale din Ungaria, urmată de evidenţierea unui lanţ de operaţiuni de achiziţii şi livrări fictive, prin intermediul societăţilor controlate de complici, marfa ajungând, din punct de vedere al documentelor la cele două societăţi comerciale ca şi achiziţie internă cu posibilitatea de deducere a TVA, în condiţiile în care obligaţia de plată a taxei era preluată de societăţile fantomă interpuse, fară a fi îndeplinită vreodată.

Plata furnizorilor reali din România era asigurată din conturile celor două societăţi comerciale prin intermediul firmelor din România şi Ungaria controlate de complici. Practic, la furnizorii reali ajungea doar preţul fară TVA (ca urmare a presupusei livrări intracomunitare) în condiţiile în care sumele reprezentând TVA erau deturnate pe traseul transferurilor succesive între societăţile interpuse şi în final erau ridicate în numerar, fiind reintroduse în circuitul economic prin aşa-zise creditări ale celor două societăţi comerciale făcute de inculpatul P. A. V. în nume propriu sau în numele unor membrii ai familiei.

Inculpata V. A., în calitate de administrator de fapt al S.C. N.M.G. SRL (pe lângă ajutorul dat inculpatului P. A. V. în cadrul mecanismului de fraudă menţionat), a evidenţiat în actele contabile ale acestei societăţi şi alte operaţiuni fictive de achiziţii, sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 1.070.965 lei.

Prin infracțiunile săvârșite, inculpaţii au creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 8.015.102 lei (aprox. 1.780.000 euro).
În cauză au fost instituite sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (terenuri, construcţii, apartamente, autoturisme, autocamioane), până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat, prin rechizitoriu propunându-se valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Cluj.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro