Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Senatul a solicitat CCR să constate existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și DNA
23.10.2017 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Luni, 23 octombrie 2017, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a solicitat Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Senatului.

Conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

În documentul înaintat Curții Constituționale a României se precizează: actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA – componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de Guvern. Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului.

Președintele Senatului a solicitat Curții Constituționale a României:
– să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, și Guvernul României pe de altă parte
– să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern
– să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Senatul a solicitat CCR să constate existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și DNA”

 1. Știe cineva dacă s-a facut o analiză spre a se vedea în ce măsură competența CCR de a soluționa astfel de conflicte – în spețe penale – este în conformitate cu CEDO?

  • George ZLATI spune:

   Ce legătură ar putea avea – chiar şi tangenţială – o astfel de sesizare a CCR cu prevederile CEDO?

  • Bună ziua domnule avocat Zlati,

   Dacă v-aș răspunde, aș putea oferi motive pentru introducerea anumitor acțiuni. Nu doresc să fac acest lucru.

   Întrebam dacă s-au scris studii, s-au făcut analize, sau dacă s-a ridicat măcar tangențial problema în vreun curs de drept penal referitor la această competență CCR atunci când analizează conflicte dintre organele de investigație penală și alte instituții și cum afectează această competență anumite dispoziții CEDO precum au fost interpretate de Curte.

   Vă mulțumesc dacă mi-ați putea indica, le-aș citi imediat.

 2. Andrei OPREA spune:

  Aceasta sesizare va avea aceeasi soarta cu cea privind obligativitatea prezentei in fata comisiilor hibride infiintate la intimidare, adiva va fi respinsa pe motiv de exercitare abuziva a puterii de a sesiza CCR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate