Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Victor Ciorbea: Nu este vorba de nicio majorare și de nicio echivalare a salariului Avocatului Poporului cu salariul judecătorilor de la CCR
25.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 octombrie 2017, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat, în contextul în care Camera Deputaților a admis parțial cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 pentru organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează potrivit legii, potrivit agerpres.ro: „Îmi pare rău că au existat mai multe aspecte, mai multe inexactități în legătură cu unele prevederi din legea de modificare a legii 35 din ’97 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. În primul rând, nu este vorba de nicio majorare și de nicio echivalare a salariului Avocatului Poporului cu salariul judecătorilor de la CCR. În legea chiar modificatoare se prevede că Avocatul Poporului are rang și salarizare de ministru. Or această prevedere există de 20 de ani, de când am inițiat legea 35 din ’97 și a fost aprobată de Parlament în urmă cu 20 de ani. Pe urmă nu este iarăși adevărat că ar fi vorba de o majorare a pensiei Avocatului Poporului la nivelul pensiei judecătorilor de la CCR. Și în această privință există o decizie a CCR din anul 2013, obținută de predecesorii mei și în care se prevede expres această asimilare din punct de vedere al pensiei, iar legea în vigoare prevede același lucru (…). Prin urmare toate acestea nu corespund, din păcate, realității și discuția a fost pe lângă prevederile celor 80-90 de articole care aduc la zi prevederile din legea noastră cu cerințele subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii și a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii. (…)

Îi superi pe unii sau pe alții în funcție de faptul dacă ataci, contești la CCR sau nu o anumită ordonanță de urgență. Dacă o faci sigur îi superi pe cei care au emis-o, dacă n-o faci îi superi pe ceilalți care eventual sunt nemulțumiți de acea OUG. Însă trebuie reținut că eu am fost cel care în urmă cu 3 ani am schimbat practica Avocatului Poporului care stabilise și cred că era o soluție înțeleaptă — stabilise constant că nu atacă niciun fel de OUG care are caracter politic pronunțat sau unul electoral. Am schimbat practica și am zis și în aceste materii că CCR trebuie să se pronunțe și de atunci am generat o serie de nemulțumiri ba pentru unii, ba pentru alții. Dar tocmai aceasta subliniază independența și autonomia Avocatului Poporului așa cum sunt prevăzute de Constituție, de legile de organizare și funcționare și de jurisprudența CCR. (…)

Asta este reglementarea și deocamdată n-a zis nimeni că e neconstituțională și nu văd ce motiv ar fi ca să o atac să spun că e neconstituțională. Hai să zicem că aș fi nemulțumit. Sincer nu există motive de neconstituționalitate, chiar dacă le-am căuta. Eu mă pronunț pe chestiuni de constituționalitate sau neconstituționalitate. În rest, dacă vreți să discutăm alte aspecte care țin de politică, nu merge.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti