Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Alina Mungiu-Pippidi: Controlul corupției este ceva care trebuie construit istoric
25.10.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 24 octombrie 2017, cu ocazia lansării variantei in limba română a cărții sale În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?, Alina Mungiu-Pippidi a declarat, potrivit agerpres.ro: „Corupția e regula pe lume. Corupția nu e excepția. Controlul corupției este ceva care trebuie construit istoric. Se pornește de la corupție, de la faptul că guvernele guvernează în propriul lor avantaj și se construiește norma asta de integritate publică și ce numesc eu ‘universalism etic’ în carte, adică toată lumea e tratată la fel. Nu vă închipuiți că în istoria lumii guvernele s-au născut ca să ne trateze pe toți egal. Egalitatea e principiul de bază în asta. Nu există. Asta există în Cicero și e înrădăcinat în drept, dar asta nu înseamnă că e o normă de guvernare. E, de fapt, ceva foarte rar. Ceva foarte rar care apare numai în țări moderne și foarte, foarte dezvoltate, chit că ea există mult mai mult ca principiu de drept. (…)

Putem să explicăm cinci Românii la fel de corupte. Întrebarea este care au fost momentele de joncțiune în care lucrurile ar fi putut să meargă altfel, cine a ratat s-o ia pe acele momente de joncțiune și ce anume mai putem face astăzi? Deci, o să mai avem asemenea momente de joncțiune? Din ce am văzut eu, uitându-mă la toate țările astea, trebuie înțeles că oportunități există și noi nu suntem într-un moment prost. Noi suntem la sfârșitul unei perioade foarte bune, după care nu știm ce va urma. Ce mă deprimă pe mine este cât de puțin pregătiți suntem pentru aceste momente de oportunitate. Nu ne plac legile aste pe care le avem. Și se propun legi foarte proaste de niște incompetenți, adică de niște oameni rău intenționați. (…) Ne certăm de luni de zile pe abuz în serviciu, or, în realitate, noi ar trebui să avem alte articole mult mai clare pe care să-i punem la-nchisoare. (…) Se merge totdeauna pe calea minimei rezistențe pe care e mai ușor de făcut proba. De ce? Deoarece cu Parlamentul ăsta nu poți să speri că o să-ți dea o legislație mai bună.

Pe de altă parte, dumneavoastră poate nu știți cine a făcut Codurile astea. Or, eu vă spun că noi le-am făcut, ca să zic așa ceva. Noi. Deci eu țin minte când se făcea, sub domnu’ Predoiu, marea echipă din floarea juriștilor din țară pentru Codurile astea, care au ieșit foarte prost. Azi, la ora asta lucrează cineva, o echipă de juriști, ca să le facă mai bune? Pentru situația aia de oportunitate care poate să se ivească vreodată. În care câștigă o coaliție care chiar vrea să facă lucrurile astea și să schimbe țara în bine. O să fim data viitoare mai pregătiți decât suntem azi?

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.