Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

Remus Borza: România înregistrează cea mai crescută rată a evaziunii fiscale din Europa
25.10.2017 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Marți, 24 octombrie 2017, Remus Borza a transmis, potrivit zf.ro: „Intr-adevar, Romania inregistreaza o evaziune fiscala la TVA de 37%. Cea mai mare din Europa. Anul trecut din 19 miliarde Euro TVA de colectat, au ajuns la buget doar 11,7 miliarde Euro. 7,3 miliarde euro s-au pierdut pe drum. Nici anul acesta nu stam mai bine la colectarea veniturilor bugetare. (…)

In ianuarie, in comisia de buget finante, la audierea privind investitura ministrului Viorel Stefan, i-am propus cateva masuri de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a gradului de colectare a veniturilor bugetare. Evident ca nu le-a implementat, motiv pentru care i le-am reiterat ieri in plenul  Parlamentului si actualului ministru, Ionut Misa. Iata care sunt aceste propuneri:

1. Implementarea cu 1 ianuarie 2018 a ordonantei 91/2014 care obliga agentii economici sa-si conecteze casele de marcat cu registrele electronice la serverele ANAF. Prin aceasta masura, statul vede in timp real dinamica si trasabilitatea impozitelor si taxelor pe care le are de incasat. Desi aceasta masura trebuia sa intre in efectivitate la 1 ianuarie 2015 ea a fost amanata de 3 ori. Impactul aceastei masuri plus 2 miliarde euro la buget.

2. Implementraea cu 1 ianuarie 2018 in legislatia interna a Directivei Europene 1164/2016 prin care multinationalele sunt obligate sa plateasca impozit in tara in care realizeaza venit. Prin aceasta masura se limiteaza practicile multinationalelor de externalizare a profitului prin preturi de transfer, imprumuturi acordate de societatile mama, cu dobanzi prohibitive si alte metode de „optimizare  fiscala”. Impactul aceastei masuri plus 4 miliarde euro la buget.

3. Modificarea regimului redeventelor. Impactul acestei masuri plus 200 milioane euro la buget.

4. Inasprirea legislatiei privind combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor. Asimilarea acestor infractiuni crimei organizate, majorarea pedepselor intre un minim de 10 ani si un maxim de 20 de ani inchisoare si confiscarea  extinsa a averii. Impactul acestor masuri plus 300 milioane euro la buget.

5. Campanii de informare si insentivare care sa conduca la  cresterea gradului de conformare voluntara a contribuabililor in ceea ce priveste plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate statului. Fiecare cetatean trebuie sa aiba reprezentarea faptului ca din impozitele lui se finanteaza marile sisteme publice: infrastructura, administratie, sanatate, invatamant, armata. Impactul acestei masuri plus 200 milioane euro la bugetul de stat.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate