Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Tudorel Toader: Trebuie să citim raportul de control al Inspecției Judiciare la DNA în conținutul lui
26.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 25 octombrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, potrivit agerpres.ro: „Eu am exprimat nedumerire și o exprim în continuare: de ce comisia a fost formată din șase membri, care au pornit într-o echipă la realizarea obiectivelor misiunii de control, dar care, într-un termen ulterior relativ scurt, s-au divizat și trei dintre membrii echipei au o anumită opțiune, ceilalți trei o opțiune aproape diametral opusă, încât nu pot da o majoritate. Și în felul acesta, trebuie să citim raportul de control în conținutul lui, dar constatând faptul că trei au concluzii într-o anumită direcție, să nu spun pozitive, și trei membri au concluzii în direcția opusă, să nu spun negative. Prin urmare, raportul acesta în conținutul lui, după audierile care au avut loc, va fi supus analizei Secției de procurori, care va da un vot care poate să fie cu observații, indiferent dacă este de admitere sau de respingere. Vom vedea cel mai probabil marțea viitoare când este planificată ședința de evaluare și aprobare a raportului de control. (…)

Vă asigur că sunt preocupat de conținutul avizului, nu neapărat de rezultatul lui, din moment ce este consultativ, dar de argumentele care stau la baza respectivului aviz. Pe de altă parte, pe mine ca ministru al Justiției mă ajută în evaluare faptul că la rândul lor inspectorii judiciari au avut poziții diferite. De ce mă ajută? Pentru că dacă șase din șase ar fi spus că totul este foarte bine sau foarte rău era greu să ai tu independența să faci aprecieri, eventual contrare. Pe când așa, câtă vreme lucrurile sunt în balanță, trei într-un fel, trei în cealaltă direcție, cu argumente care să susțină punctul de vedere, mie îmi dă acest raport cu partajat trei la trei, îmi dă libertatea de a înclina balanța. (…)

Nu mă voi raporta numai la raportul de control. (…) Eu nu am solicitat Inspecției Judiciare acest control, așa, de dragul de a le da de lucru. Eu am solicitat acest control pentru faptul că de 10 ani de zile DNA și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu au fost supuse unui control managerial de fond. După știința mea, în România, orice entitate, orice autoritate, este periodic controlată. Aici este cheia a ceea ce se numește egalitatea puterilor, echilibrul puterilor, controlul reciproc între puteri, ca nu cumva una să scape, să iasă de sub controlul celorlalte puteri. De aceea, CSM dă aviz consultativ, pentru că dacă ar da legile, s-ar autoreglementa, ar ieși de sub controlul celorlalte puteri. (…)

Raportul acesta cu argumentele și concluziile și cu votul pe care îl va da Secția de procurori nu va duce el singur raportul la concluzia, constatarea pe care o voi face. Îl voi integra în rezultatele de ansamblu ale entităților controlate. (…) Sunt multe alte elemente pe care le voi lua în considerare. Voi da un exemplu, dar fără să înțeleagă cineva că arăt posibila concluzie pe care o voi trage. În raportul acesta nu face nimeni vorbire de faptul că în activitatea entităților controlate au fost deduse controlului de constituționalitate conflicte de natură constituțională. Deci nu încălcarea dreptului libertăților lui X, lui Y, ci încălcarea acestui echilibru între puterile statului. Să nu uităm faptul că instanța de contencios constituțional a constatat conflicte juridice de natură constituțională izvorâte din interiorul entității controlate. Și atunci acest raport îl voi integra și celorlalte constatări pentru că, repet, concluzia mea nu se bazează exclusiv pe acest raport.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti