Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Tg. Mureș. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere
27.10.2017 | Magdalena SĂRSAN

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DIICOT-Tg. Mureș. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere.

La data de 25 octombrie 2017 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a 8 inculpaţi: L. J. M. D. A.” T. Z.,I. A. T, F. J., J. Z. A., S. I. şi O. N.pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism şantaj, trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv.

În cauză există suspiciune rezonabilă că începând cu anului 2016 inculpaţii L. J., M. D. A. şi T. Z. au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism.

Mai mult, cei trei inculpaţi vizau şi activităţi de constrângere , prin ameninţări sau violenţe, a altor tinere de a le plăti taxe de protecţie în cazul în care acestea refuzau să practice prostituţia în favoarea membrilor acestui grup şi doreau să desfăşoare această activitate pe cont propriu.

Nu în ultimul rând , membrii grupului vizau racolarea unor tinere minore, prin metoda clasică „lover – boy” profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea, datorată vârstei fragede, a lipsurilor materiale în care trăiau, a lipsei de cultură ( majoritatea fiind semianalfabete) pe care le introduceau în mirajul vieţii de noapte, a cluburilor, le cumpărau haine, le duceau la restaurant, le prezentau ca fiind iubitele lor, ulterior cerându-le acestora să practice prostituţia în folosul grupării.

Odată intrate în această activitatea minorele nu mai puteau refuza activitatea de prostituţie pentru care fuseseră de la început recrutate, fiindu-le ruşine să se întoarcă în familii.

Mai mult, membrii grupului achiziţionau droguri şi substanţe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanţe pentru a putea rezista la programul impus de inculpaţi.

Pentru realizarea rezoluţiei infracţionale, membrii grupului infracţional organizat au închiriat apartamente şi garsoniere situate pe raza mun. Tg. Mureş, dar şi camere în incinta unor pensiuni şi hoteluri, unde apoi duceau tinerele ce se prostituau în folosul inculpaţilor, realizând în acest mod un control strict a acestor tinere şi a veniturilor obţinute din această activitate.
Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data de 25 octombrie 2017 gasite şi ridicate 28 telefoane mobile, 35 cartele sim, 4 memory stick-uri, 7 carduri de memorie, 3 laptop-uri, 2 săbii, o tabletă, o bătă tip baseball, 12.306 lei, 660 euro, 4 comprimate MDMA şi 2 plicuri cu urme de substanţe psihoactive.

La data de 26 octombrie 2017 inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul IPJ Mureş şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand” – Sângeorgiu de Mureş.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti