Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Daniela Bădilă: Cota de piață este un element necesar, dar nu și suficient


3 noiembrie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Daniela Bădilă, Director general CONSILIUL CONCURENȚEI, s-a referit, în cadrul dezbaterii Concentrările economice cu angajamenteediția 153, organizată de Societatea de Științe Juridice, la poziția dominantă în cadrul unei piețe.

Daniela Bădilă: „Avem sau nu o poziție dominantă și dacă este suficientă existența acestei prezumții relative pe care Legea concurenței o instituie că peste 40% avem o poziție dominantă. Ea este o prezumție relativă, poate fi răsturnată. Cota de piață este un element necesar, dar nu și suficient pentru ca noi să spunem că în cauză este o poziție dominantă și atunci departamentul nostru de analiză economică se uită la o serie de alți factori pe lângă acest prim indiciu care este cota de piață și cum se modifică ea în urma achiziției propuse. Ne uităm la stabilitatea acestei cote de piață în timp și analizăm o perioadă de 3 ani în spate pe date concrete. Apoi efectuăm proiecții bazate pe acest trend din trecut, efectuăm proiecții pe următorii ani ale acestor cote de piață. Deci putem spune cu un gard destul de ridicat de certitudine dovedit de analizele noastre ex-post cum va crește această cotă de piață într-un interval de 2 sau 3 ani de acum în viitor. Apoi ne uităm la poziția următorilor concurenți să vedem dacă sunt ei suficient de puternici pentru a exercita o presiune concurențială sau acea entitate rezultată în urma concentrării se poate manifesta independent. Și nu în ultimul rând la barierele de pe piață. Avem o piață pe care sunt bariere înalte, înseamnă că este greu să intre un nou concurent și atunci structura rămâne aceeași.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică