Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Daniela Bădilă: Cota de piață este un element necesar, dar nu și suficient
03.11.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Concurență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Daniela Bădilă, Director general CONSILIUL CONCURENȚEI, s-a referit, în cadrul dezbaterii Concentrările economice cu angajamenteediția 153, organizată de Societatea de Științe Juridice, la poziția dominantă în cadrul unei piețe.

Daniela Bădilă: „Avem sau nu o poziție dominantă și dacă este suficientă existența acestei prezumții relative pe care Legea concurenței o instituie că peste 40% avem o poziție dominantă. Ea este o prezumție relativă, poate fi răsturnată. Cota de piață este un element necesar, dar nu și suficient pentru ca noi să spunem că în cauză este o poziție dominantă și atunci departamentul nostru de analiză economică se uită la o serie de alți factori pe lângă acest prim indiciu care este cota de piață și cum se modifică ea în urma achiziției propuse. Ne uităm la stabilitatea acestei cote de piață în timp și analizăm o perioadă de 3 ani în spate pe date concrete. Apoi efectuăm proiecții bazate pe acest trend din trecut, efectuăm proiecții pe următorii ani ale acestor cote de piață. Deci putem spune cu un gard destul de ridicat de certitudine dovedit de analizele noastre ex-post cum va crește această cotă de piață într-un interval de 2 sau 3 ani de acum în viitor. Apoi ne uităm la poziția următorilor concurenți să vedem dacă sunt ei suficient de puternici pentru a exercita o presiune concurențială sau acea entitate rezultată în urma concentrării se poate manifesta independent. Și nu în ultimul rând la barierele de pe piață. Avem o piață pe care sunt bariere înalte, înseamnă că este greu să intre un nou concurent și atunci structura rămâne aceeași.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti