Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a orașelor

31.10.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua mondială a orașelor este marcată, anual, la data de 31 octombrie.

Temă pentru 2018: „Construim orașe durabile și rezistente.”

Tema generală a Zilelor mondiale a orașelor este „Orașe mai bune, o viață mai bună”, în timp ce în fiecare an este selectată o altă sub-temă, fie pentru a promova succesele urbanizării, fie pentru a aborda provocările specifice care decurg din urbanizare. În acest an, Organizația Națiunilor Unite a selectat tema dată deoarece orașele au nevoie de sprijin pentru a deveni rezistente și de a-și dezvolta capacitatea de a absorbi impactul pericolelor, de a proteja viața umană și de a limita daunele și distrugerea bunurilor publice și private, continuând să furnizeze infrastructură și servicii după o criză. Evenimentul principal va fi sărbătorit la Liverpool, Marea Britanie.

În 2018, aproximativ 55,3% din populația lumii trăiește în așezările urbane. Până în 2030, se estimează că zonele urbane vor găzdui 60% din populație la nivel mondial, iar una din trei persoane va locui în orașe cu cel puțin jumătate de milion de locuitori. La începutul secolului, în anii 2000, erau 371 de orașe cu un milion de locuitori sau mai mult în întreaga lume. Până în 2018, numărul orașelor cu cel puțin 1 milion de locuitori a crescut la 548, iar în 2030, un număr estimat de 706 de orașe va avea cel puțin 1 milion de locuitori. Orașele cu mai mult de 10 milioane de locuitori sunt adesea denumite „metropole”. Pe plan global, se estimează că numărul de metropolee va crește de la 33 în 2018 la 43 în 2030.
În 2018, 48 de orașe aveau populații cuprinse între 5 și 10 milioane. Până în 2030, 10 dintre acestea sunt proiectate să devină metropole. Proiecțiile indică faptul că 28 de orașe suplimentare vor depăși pragul de 5 milioane între 2018 și 2030, dintre care 13 sunt situate în Asia și 10 în Africa. În 2030, 66 de orașe vor avea între 5 și 10 milioane de locuitori, conform unei studiu prezentat de ONU.

Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a transmis următorul comunicat: „Pe 31 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Oraşelor, iar tema din acest an, selectată de Organizaţia Naţiunilor Unite, fiind Building Sustainable and Resilient Cities (Construind orașe durabile și reziliente). Această temă a fost aleasă deoarece orașele necesită suport pentru a-și dezvolta capacitatea de a absorbi impactul hazardurilor, de a proteja viețile locuitorilor, de a limita distrugerea bunurilor publice și private și de a furniza servicii și infrastructură după un dezastru.

Conform Cartei de la Leipzig pentru orașe europene durabile, „Oraşele dețin calități culturale şi arhitecturale unice, forțe puternice de incluziune socială şi posibilități excepționale de dezvoltare economică. Oraşele reprezintă centre de cunoaştere şi surse de creştere şi inovație… Pe termen lung, oraşele au funcția de motoare ale progresului social şi ale creşterii economice”.

La nivel mondial, ne confruntăm cu cel mai mare val de creștere urbană din istorie. Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe, preconizându-se ca, în jurul anului 2030, numărul total să depășeașcă 5 miliarde de locuitori. Ariile urbane reprezintă motorul creşterii economice globale, contribuind covârșitor la PIB-ul statelor lumii.

Acest aspect a fost subliniat și în cadrul cadrul Conferinței HABITAT III, desfășurată cu doi ani în urmă, în Ecuador, moment în care a fost adoptată, la nivel mondial, Noua Agenda Urbană, document cadru care să orienteze politicile de dezvoltare urbană a tuturor țărilor membre ONU în următorii 20 de ani. Lumea se schimbă și orașele se schimbă; administrațiile publice trebuie să acționeze astfel încât să ghideze procesele de tranziție urbană, iar externalitățile să contribuie la bunăstarea economică și socială.

De-a lungul ultimilor ani, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, au fost identificate, pentru orașele românești, o serie de provocări majore cărora strategiile şi politicile guvernamentale trebui să le răspundă:

– grad relativ scăzut de urbanizare – aproximativ 54% (conform datelor INS), în ciuda distribuției spațiale echilibrate;
– grad ridicat de hipertrofiere urbană (prin diferența dintre capitală și restul orașelor), cauzată de o serie de factori istorici;
– lipsa unei categorii consistente și bine configurate de oraşe mijlocii;
– tendinţă de ruralizare a oraşelor mici şi mijlocii, asociată riscului de deteriorare a nivelului de trai al populaţiei aflate în aceste zone;
– extinderea urbană necontrolată în teritoriul periurban (noile suprafețe urbanizate nefiind acoperite și cu dotările de infrastructură edilitară și de transport);
– fragmentarea servciilor publice, cauzată inclusiv de o lipsă a cooperării la nivel de administrație publică;
– scăderea populaţiei orașelor (cu mici excepții), cauzată de un proces lent de îmbătrânire demografică, de un spor natural negativ, de migraţia populaţiei din oraşe către rural şi periurban și de migrația externă;
– segregare socială, creșterea numărului populației aflate în risc de sărăcie și excluziune socială;
– dezechilibre ale economiei oraşelor, ca urmare a restructurării industriale post 1990;
– existenţa unor probleme de mediu în zonele urbane, în special generate de traficul urban.

Pornind de la aceste provocări mai mult sau mai puțin specifice mediului urban românesc, au fost stabilite o serie de măsuri prioritare pentru perioada următoare:

– Susţinerea dezvoltării economice a oraşelor Creşterea economică şi demografică a oraşelor trebuie să reprezinte o prioritate cheie care să susţină competitivitatea oraşelor româneşti. În acest sens, trebuie susținută colaborarea acestora cu localitățile din zona de influență urbană pentru crearea de zone urbane funcționale. Astfel, sunt necesare proiecte de infrastructură care să conecteze localitățile din zona de influență la orașul nucleu și care să permită dezvoltarea unor puncte logistice, precum și desfășurarea fluxurilor economice.

– Asigurarea unei structuri funcţionale a oraşelor Pentru a susţine dezvoltarea economică a oraşelor şi pentru a atrage investitori, turişti şi forţă de muncă specializată, este obligatoriu pentru oraşele româneşti să aibă o structură funcţională, o densitate urbană optimă și o masă economică și socială.

– Îmbunătăţirea calităţii mediului în zonele urbane, prin măsuri de regenerare urbană, pentru recâștigarea zonelor centrale, pentru creșterea calității vieții locuitorilor și pentru reconversia siturilor industriale şi militare; măsuri de creştere a eficienţei energetice în oraşe, încurajarea folosirii energiei regenerabile pentru a asigura calitatea mediului şi reducerea emisiilor de gaze, creşterea suprafețelor verzi în spaţiile publice şi promovarea mobilităţii nemotorizate pentru a reduce poluarea aerului.

– Susţinerea dezvoltării infrastructurii de bază şi a mobilităţii urbane în oraşele româneşti O serie de acţiuni şi măsuri sunt necesare pentru dezvoltarea, modernizarea şi promovarea transportului public urban, promovarea incluziunii sociale, creşterea calităţii spaţiului public şi asigurarea unui peisaj urban atractiv.

– Incluziunea comunităţilor marginalizate, prin realizarea unor proiecte de regenerare urbană care să crească condițiile de viață ale populației rezidente, proiecte de infrastructură care să permită o bună conectivitate în cadrul orașului, accesul la serviciile medicale și educaționale, accesul la infrastructura edilitară.

Aceste elemente reprezintă, de altfel, principalele componente ale politicii urbane, document ce va fi promovat în anul 2019 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua mondială a orașelor (World Cities Day) este marcată, anual, la data de 31 octombrie.

Sediul materiei: Ziua mondială a orașelor a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția A/RES/68/239, prin care „s-a decis ca ziua de 31 octombrie să fie sărbătorită, începând din 2014, drept Ziua mondială a orașelor, invitând statele lumii, sistemul ONU, în special Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (ONU-Habitat), organizațiile internaționale relevante, societatea civilă și părțile interesate să observe și să crească gradul de conștientizare al zilei”.

Temă pentru 2017: „Guvernanță inovativă, orașe deschise.”

Organizația Națiunilor Unite, prin alegerea acestei teme, doreștesă sublinieze importantul rol al transformării ruralului în urban, acest proces fiind privit ca o sursă a dezvoltării globale și a incluziunii sociale.

Scopul acestei zile este de a promova interesul comunității internaționale în procesul urbanizării și de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunități și în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume.

:: Website-ul oficial aici 

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week