Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

SNPAP Tg. Ocna. Conferința ”Gratiile nu despart suflete” – ediția a VIII-a
31.10.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 31 octombrie 2017, începând cu ora 10:00, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna a avut loc ediția a VIII-a a Conferinței ”Gratiile nu despart suflete”, având drept invitați pe Octavian Bjoza, subsecretar de stat în Secretariatul General al Guvernului României, Silviu Moldovan, șef Serviciu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Alexandru Nicolici, director Proiect ”Muzeul Coloniilor de Muncă Baia Sprie – Cavnic – Nistru”, Sorin Todoran, director Casa de Cultură Baia Sprie și Ioan Chertiție, președinte al Asociației Pro Activ Memoria Tîrgu Ocna, în calitate de inițiator și coorganizator al conferinței încă de începuturile inițierii acestei activități cu caracter cultural si istoric, potrivit unui comunicat al SNPAP Tg. Ocna.

După deschiderea conferinței, Ioan Chertiție a dat citire câtorva din amintirile relatate în cartea sa ”Confesiunile unui gardian”, accentuând momentele care au determinat schimbarea comportamentului acestuia în relația cu deținuții.Discursul său a fost urmat de prezentarea proiectului ”Centrul de documentare – informare Baia Sprie”, realizată de către inginer geolog Alexandru Nicolici.  Silviu Moldon, șef serviciu C.N.S.A.S, a prezentat câteva documente elocvente în cunoașterea realității închisorilor comuniste, descoperite în timpul cercetărilor arhivelor securității, documente ce ajută elevii școlii să își formeze o imagine amplă asupra realității acelor vremuri. Directorul Casei de cultură Baia Sprie a dat citire mesajului primarului acestei localități, domnul Sebastian Alin Bîrda, prin care se exprimă dorința înfrățirii orașului Baia Sprie cu orașul stațiune Tîrgu Ocna, dat fiind istoria comună în ceea ce privește lagărele de muncă din perioada comunistă. Octavian Bjoza a susținut o prelegere pe tema ”Rezistența prin credință în închisorile comuniste”, relatând experiențele trăite în cele 14 închisori comuniste unde și-a executat pedeapsa, subliniind condițiile de cazare inumane, umilințele și bătăile suportate, lipsa medicamentelor și a hranei, precum și câteva din metodele folosite pentru a tortura deținuții politici. Cuvintele domniei sale ne-au reamintit de momentele negre ale istoriei din perioada comunistă, subliniind datoria morală pe care o avem noi și generațiile viitoare față de cei ce au suferit în închisori. Răsplata chinurilor lor nu va sta nicicând în aur sau averi, ci în trezirea conștiinței neamului nostru pentru ca ororile timpurilor vechi să nu se mai repete niciodată.

Elevii și personalul Școlii au asistat la prezentările pline de esență și de sensibilitate ale invitaților, care au oferit asistenței prilej de meditație asupra evenimentelor impregnate în istoria recentă traversată de poporul roman.

La eveniment au participat în calitate de invitați Neculai Drăgănuță, viceprimarul Orașului Stațiune Tîrgu Ocna, doctor Aurica Heres, vicepreședinte al Asociației ”Proc – activ memoria”, profesor Gabriela Oprea, director al Liceului Tehnologic Tîrgu Ocna, însoțită de elevi și profesori ai liceului, lector universitar doctor Nelu Nița și profesor universitar doctor Dumitru Bontaș din cadrul Universiății ”George Bacovia” Bacău.

Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna va continua organizarea acestor serii de conferințe anuale, având în vedere caracterul pedagogic, istoric și profesional cu care este tratat subiectul evoluției sistemului penitenciar din perioada comunistă.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti