Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Regulamentului nr. 99/2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia până în 2020
03.11.2017 | Elena ALBU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 284/1 din data de 31 octombrie 2017 a fost publicat Regulamentul (UE) 2017/1951 al Parlamentului European şi al Consiliului  din 25 octombrie 2017 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia până în 2020.

Dovezile fiabile și relevante bazate pe statistici europene, publicate și accesibile în timp util pentru procesul decizional sunt absolut esențiale pentru măsurarea progresului și pentru evaluarea eficienței politicilor și a programelor Uniunii, în special în contextul strategiei Europa 2020, prezentată în Comunicarea Comisiei din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” (denumită în continuare „strategia Europa 2020”), și al Agendei Comisiei pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.

Statisticile europene ar trebui să se bazeze pe o abordare cuprinzătoare la nivelul Uniunii, care să ofere date exacte pentru a sprijini în continuare procesele de integrare în Uniune. Statisticile complete și fiabile disponibile constituie un bun public european important, în beneficiul factorilor de decizie, al cercetătorilor și al publicului larg.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului, programul statistic european (denumit în continuare „programul”) urmează să asigure cadrul de elaborare, de producere și de difuzare a statisticilor europene de înaltă calitate, stabilind principalele domenii și obiective ale acțiunilor avute în vedere pentru o perioadă care corespunde cadrului financiar multianual. Programul ar trebui să fie pus în aplicare prin acțiuni statistice individuale, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Programele de lucru anuale ar trebui să se bazeze pe prezentul program.

Prezentul regulament stabilește un cadru financiar pentru prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020, care, în cadrul procedurii bugetare anuale, va constitui principala valoare de referință, conform definiției de la punctul 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară.

Întrucât obiectivul prezentului regulament, respectiv prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009, proiectul de propunere pentru prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020 a fost transmis spre examinare prealabilă Comitetului Sistemului Statistic European (CSSE), Comitetului consultativ european pentru statistică și Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți, instituit prin Decizia 2006/856/CE a Consiliului.

Regulamentul (UE) nr. 99/2013 trebuie modificat în consecință.

Prezentul regulament intră în vigoare la 20 noiembrie 2017. Se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti