Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor

02.11.2018 | Cristian JURA, Magdalena SĂRSAN
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

2018Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor este marcată, anual, la data de 2 noiembrie.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în ultimii 12 ani, aproape 1100 de jurnaliști au fost uciși pentru că și-au făcut meseria, aducând știri și informații în fața publicului, autorii crimelor rămânând nepedepsiți în nouă din zece cazuri.

În contextul Zilei internaționale de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, UNESCO, prin Programul internațional pentru dezvoltarea comunicării, a lansat un raport privind siguranța jurnaliștilor și pericolul de impunitate a crimelor împotriva acestora.

Totodată, sub motto-ul „În fiecare an, un jurnalist primește Premiul Pulitzer, iar alți 100 sunt împușcați”, a fost lansată pe rețelele de socializare campania #TruthNeverDies, menită să atragă atenția asupra gravității situației.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „În această zi, trimit un omagiu jurnaliștilor care își fac treaba în fiecare zi, în ciuda intimidării și a amenințărilor. Munca lor – și cea a colegilor lor căzuți – ne amintește că adevărul nu moare niciodată. Nici angajamentul nostru față de dreptul fundamental la libertatea de exprimare nu trebuie să moară.”

Audrey Azoulay, director general UNESCO: „Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că infracțiunile împotriva jurnaliștilor nu rămân nepedepsite. Trebuie să ne asigurăm că jurnaliștii pot lucra în condiții de siguranță care să permită o înflorire a presei libere și pluraliste”.

 


Prof. univ. dr. Cristian Jura
Magdalena Sărsan

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists) este marcată, anual, la data de 2 noiembrie.

Sediul materiei: Rezoluția A/RES/68/163 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, adoptată în anul 2013. Data de 2 noiembrie a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnaliști francezi la Mali, la 2 noiembrie 2013.

Prin documentul adoptat, care condamnă toate atacurile și violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, ONU a dorit să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a situațiilor în care crimele împotriva jurnaliștilor rămân nepedepsite. Astfel, statele sunt obligate să promoveze un mediu sigur și favorabil pentru jurnaliști, pentru ca aceștia să își desfășoare munca în mod independent și fără imixtiuni nejustificate. ONU consideră că este îngrijorător faptul că, în ultimii zece ani, doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor din mass-media a condus la o condamnare.

:: Website-ul oficial

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week