Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Koen Lenaerts, profesor de drept european al Universității Catolice din Leuven și președinte al CJUE, Doctor Honoris Causa al Universității “Nicolae Titulescu” din București
02.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Universitatea „Nicolae Titulescu” din București va acorda luni, 6 noiembrie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa domnului Koen Lenaerts, profesor al Universității Catolice din Leuven (cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Belgia) și președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ceremonia se va desfășura la sediul Universității „Nicolae Titulescu” (Calea Văcărești, nr. 185, sector 4, București), în Amfiteatrul 1, cu începere de la ora 17.00.

Domnul Koen Lenaerts a obținut diploma de licență în drept în anul 1977 în cadrul Katholieke Universiteit Leuven (Universitatea Catolică din Leuven). Devine, în cadrul Universității Harvard, Master of Laws (1978) și Master in Public Administration (1979). Doctoratul în științe juridice, susținut în cadrul Universității Catolice din Leuven (1982), a avut în vedere un studiu comparativ asupra jurisprudenței constituționale a Curții Europene de Justiție și a Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii.

Domnul Koen Lenaerts a fost asistent (din 1979 până în 1983) și ulterior a fost numit profesor de drept european la Universitatea din Leuven. Activitatea sa didactică este legată și de Universitatea Harvard (viziting professor, 1988-1989), College of Europe, Bruges (Profesor, 1984-1989) și Institutul Universitar European, Florența (Profesor invitat la Academia de Drept European în anii 1990 și 2000). A fost, de asemenea, avocat în Baroul din Bruxelles (1986-1989) și Director al Institutului de Drept European, Universitatea Catolicâ din Leuven (1990-2009).

Domnul Koen Lenaerts a exercitat funcția de judecător la Tribunalul de primă instanță al Comunităților Europene (1989-2003) și, din 7 octombrie 2003, a fost numit judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În perioada 2012-2015 a fost vice-președinte al acestei instanțe. În data de 8 octombrie 2015, a fost ales președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene, funcție pe care o exercită și în prezent.

Domnul Koen Lenaerts este unul dintre cei mai importanți cercetători ai dreptului european. Publicațiile sale constituie repere în studiul și în dezvoltarea dreptului Uniunii Europene.

Prin decernarea distincției de Doctor Honoris Causa, Universitatea “Nicolae Titulescu” din București este onorată să recunoască în domnul Koen Lenaerts un promotor al societății bazate pe norma de drept și al dialogului formator dintre judecătorul național și Curtea de justiție de la Luxemburg.

Pentru alte detalii, persoana de contact: prof. Mircea Damaschin, prorector, mirceadamaschin@univnt.ro; 021.330.90.76, int. 238.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti