Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Efectuare de acte incompatibile cu funcția, conflict de interese. Trimitere în judecată


03.11.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DNA. Efectuare de acte incompatibile cu funcția, conflict de interese. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. C. C., funcționar public care a deținut succesiv funcții de control și conducere în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, Casei Naționale de Sănătate, Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (Vest) Timiș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
conflict de interese în formă continuată (cincisprezece acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2014, inculpatul C. C. C., funcționar public, a deținut succesiv funcții de control și conducere printre altele și în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, Casei Naționale de Sănătate și Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (Vest) Timiș.

În această perioadă, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, inculpatul a înființat două societăți comerciale pe numele altor persoane, prin intermediul cărora a efectuat un număr de 4.101 de operațiuni financiare ca acte de comerț, în valoare totală de 9.991.946 de lei, incompatibile cu calitatea sa de funcționar public și cu funcțiile publice deținute în cadrul instituțiilor amintite mai sus. Aceste operațiuni au constat în prestări de servicii de consultanță medicală, servicii de întreținere și reparații calculatoare, imprimante și telefonie, precum și furnizarea de echipamente informatice, imprimante, consumabile imprimante, produse de birotică și papetărie către firme private, dar mai ales către instituții publice.

Pentru a derula operațiunile financiare, în unele cazuri, inculpatul s-a folosit și de informații dobândite în virtutea funcțiilor, atribuțiilor și însărcinărilor deținute. 

Acționând în această manieră, inculpatul C. C. C. a obținut pentru sine bani proveniți din încasările și dividendele societăților în cauză (profitul obținut de cele două societăți – 546.542 de lei), cât și alte foloase similare, respectiv utilizarea în scop personal și exclusiv de către inculpat și soția acestuia a unor autoturisme achiziționate în sistem de leasing financiar, precum și decontarea cheltuielilor aferente acestora.
În perioada 26 februarie 2010 – 18 iulie 2012, inculpatul C. C. C., în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în calitate de președinte, director-general și ordonator de credite al Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, a obținut prin intermediul celor două societăți comerciale sume în valoare totală de 42.844,76 de lei, după ce el însuși a aprobat achiziții de produse și servicii de la cele două firme, dar și plata acestora.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti