Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Întrebare preliminară cu privire la păstrarea urnelor funerare. UPDATE: Hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
16.11.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 noiembrie 2018: Curtea declară:

Articolul 49 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care interzice, chiar în pofida voinței exprese a defunctului, depozitarului unei urne funerare să încredințeze unui terț păstrarea acesteia, care îi impune să o păstreze în locuința sa, cu excepția cazului în care o încredințează unui cimitir municipal, și, în plus, care interzice orice activitate exercitată în scop lucrativ care are ca obiect, chiar neexclusiv, păstrarea de urne funerare, indiferent cu ce titlu și indiferent pe ce durată.

:: hotărârea CJUE

***

23 iulie 2018: Avocatul general propune următoarea soluție:

Articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene se opune, în principiu, unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, în virtutea căreia, din motive de sănătate publică sau din rațiuni de pietate datorată defuncților, se interzice întreprinderilor cu scop lucrativ activitatea de păstrare a urnelor funerare atunci când este posibilă identificarea unor modalități mai puțin restrictive de prestare a acestui serviciu care să garanteze, la același nivel, îndeplinirea acestor obiective.

Interdicția în cauză ar putea totuși să fie justificată din motive de ordine publică națională referitoare la protejarea intereselor sau a valorilor culturale ori morale esențiale, împărtășite pe scară largă în statul membru în cauză, dacă această interdicție ar fi indispensabilă pentru respectarea acestor interese sau a acestor valori și cu condiția să nu existe posibilitatea identificării altor măsuri mai puțin riguroase cu același scop, aspect a cărui verificare este de competența instanței de trimitere.

:: concluzii AG

***

11 septembrie 2017: Judecătorul italian se întreabă cu privire la păstrarea urnelor funerare (C-342/17).

Situația de fapt:
1. libertatea de prestare a serviciilor
2. legislație italiană care stabilește că păstrarea urnelor funerare nu poate avea niciun scop lucrativ
3. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii primar se opune unei astfel de legislații.
4. a fost respinsă cererea ca trimiterea preliminară să fie supusă procedurii accelerate.

Dispoziții incidente:
1. articolele 49 și 56 TFUE
versus
2. dispoziții ale articolului 52 din Regulamentul privind serviciile funerare al Comune di Padova [Municipalitatea Padova, Italia]:
„Persoana căreia îi este încredințată urna funerară nu poate, în niciun caz, să încredințeze unor terți păstrarea urnei funerare. Această interdicție se aplică și în cazul voinței exprese manifestate de defunct în timpul vieții [alineatul 3].
Urna trebuie păstrată exclusiv în locuința persoanei căreia îi este încredințată […] [alineatul 4].
[…]
Păstrarea urnelor funerare nu poate avea în niciun caz scop lucrativ și, prin urmare, nu sunt permise activități economice care să aibă ca obiect, chiar neexclusiv, păstrarea de urne funerare indiferent cu ce titlu și indiferent pe ce durată. Această interdicție se aplică și în cazul voinței exprese manifestate de defunct în timpul vieții.” [alineatul 10]

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.