Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
 1 comentariu

Tudorel Toader: Ministrul Justiției poate demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege
03.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 3 noiembrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, potrivit agerpres.ro: „Potrivit Legii 24, ministerele, ca să vorbim în speța noastră, pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege, ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiției cu toată procedura pe care o cunoașteți, dezbaterile în teritoriu și celelalte. (…)

Prin urmare, în baza legii, în baza acestui principiu, în baza deciziei CCR, am dat curs Comisiei special constituită pentru modificările Codului penal, proceduri, legile justiției. La invitația dânșilor am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiției și întrevederea din comisie putea să se oprească acolo, să spună ‘am luat act, foarte bine, să nu ne suprapunem în activități și continuăm procedura prin Guvern’. Comisia a mers pe varianta a doua, a solicitat să le las draftul de proiect de lege. Le-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege, tabelate, cum e legea în vigoare, cum se propune, proiectul de lege de modificare a acelor legi, expunerea de motive și solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția, formatul printat fizic, dar și formatul electronic. (…)

În aceeași zi, comisia a postat acel format electronic pe pagina de internet a Parlamentului, l-au însușit ca pe inițiativă legislativă proprie a dânșilor, a unui număr de parlamentari, cu unele modificări, și procedura de legiferare a urmat acest curs. Ministrul Justiției nu are inițiativă legislativă, dar nu decide care e calea de urmat, dacă e prin Guvern sau un număr de parlamentari își însușesc proiectul de lege ca pe inițiativă proprie, ceea ce s-a și întâmplat.”

Declarația ministrului Justiției vine in contextul în care joi, 2 noiembrie 2017, Klaus Iohannis, Președintele României, a declarat, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Cu rezultate aproape de negative a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul și se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară. Așa nu se legiferează.

Totodată, ministrul Justiției a declarat, potrivit agerpres.ro: „Proiectul de lege nu se adoptă de Guvern printr-un act normativ producător de efecte juridice, hotărâre de Guvern, pentru că ar însemna că Guvernul ar fi legiferat. Guvernul își asumă acel proiect de lege și îl trimite în Parlament. Acum, dacă premierul și-ar fi asumat respectivul proiect de lege, cred că potrivit este să îl întrebați pe domnia sa. Cu siguranță am vorbit cu dânsul, cunoștea principalele elemente din draftul de proiect și cunoștea și cerința avizului către Comisia de la Veneția”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti