Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Bazil Oglindă: Un astfel de text nu exista…


8 noiembrie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Av. conf. univ. dr. Bazil Oglindă, Managing Partner OGLINDĂ & PARTNERS, Vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, s-a referit, în cadrul dezbaterii Timpul costă bani: dobânzi, majorări de întârziere, penalități de întârziere, penalități de nedeclarareediția 154, organizată de Societatea de Științe Juridice, la art. 1541 alin. (1) lit. b din Codul civil.

Bazil Oglindă: „Una dintre problemele extrem de complexe și interesante față de ce a fost înainte ca reglementare și ca tendință în jurisprudență până la intrarea în vigoare a noului Cod civil este legată de posibilitatea judecătorului de a reduce clauza penală în general și acum în contextul acestei emisiuni care se referă la penalități de întârziere, la dobânzi moratorii, cu alte cuvinte, posibilitatea judecătorului mai exact de a face aplicarea dispozițiilor art. 1541 din Codul civil alin. (1) lit. b. Textul spune că instanța nu poate reduce penalitatea decât atunci când penalitatea este vădit excesivă față de prejudiciul ce putea fi prevăzut de părți la încheierea contractului. Un text de genul acesta nu exista și instanțele aproape unanim nu admiteau o astfel de posibilitate. Exista un text similar lit. a, adică doar atunci când obligația ar fi fost executată în parte și atunci nici când clauza penală avea caracter compensatoriu, nici atunci când clauza contractuală avea caracter moratoriu instanțele nu au admis. Aici era o orientare diferită a jurisprudenței instanțelor față de jurisprudența Curții de Arbitraj care fiind mai flexibilă în anumite situații în care penalitatea compensatorie sau penalitățile de întârziere de natură moratorie atunci când erau vădit excesive, pe considerente ce țineau de echitate uneori, alteori pe considerente care țineau chiar de validitatea clauzei și se punea în discuție caracterul ilicit al unei clauze contractuale excesive, arbitrajul chiar și în lipsa unui text a intervenit pe ce înseamna voința părților și au ajustat o clauză penală excesivă.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică