Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială de conștientizare a tsunamiurilor
05.11.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de conștientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie.

În 2020, Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunamiului încurajează dezvoltarea unor strategii locale de reducere a riscurilor de dezastre la nivel național și comunitar, pentru a salva mai multe vieți împotriva dezastrelor. Respectarea acestui an promovează „campania Sendai Seven”, ținta (e).

Până în anul 2030, aproximativ 50% din populația lumii va locui în zonele de coastă expuse la inundații, furtuni și tsunami. Punerea în aplicare a unor planuri și politici pentru a reduce impactul tsunamiului va contribui la consolidarea rezistenței și la protejarea populațiilor expuse riscului. Aveți un plan național sau local pentru a anticipa un tsunami?

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a desemnat, pe 5 noiembrie, Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunamiului, solicitând țărilor, organismelor internaționale și societății civile să sensibilizeze tsunamiul și să împărtășească abordări inovatoare privind reducerea riscurilor.

Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunamiului a fost ideea Japoniei, care, din cauza experienței sale repetate și amare, a acumulat de-a lungul anilor expertiză majoră în domenii precum avertizarea timpurie a tsunamiului, acțiunea publică și reconstruirea mai bună după un dezastru pentru a reduce impactul viitor. Reducerea riscului de dezastru al ONU facilitează respectarea Zilei Mondiale de conștientizare a tsunamiurilor în colaborare cu restul sistemului Națiunilor Unite.

Tsunamiurile sunt evenimente rare, dar pot fi extrem de mortale. În ultimii 100 de ani, în 58 de tsunamiuri s-au pierdut peste 260.000 de vieți, sau în medie 4.600 pe dezastru, depășind orice alt pericol natural. Cel mai mare număr de decese din acea perioadă a fost în tsunamiul din Oceanul Indian din decembrie 2004. A provocat aproximativ 227.000 de decese în 14 țări, Indonezia, Sri Lanka, India și Thailanda fiind cele mai afectate.

La doar trei săptămâni după aceea, comunitatea internațională s-a reunit la Kobe, în regiunea japoneză Hyogo. Guvernele au adoptat cadrul de acțiune Hyogo pe 10 ani, primul acord global cuprinzător privind reducerea riscului de dezastru.

De asemenea, au creat sistemul de avertizare și atenuare a tsunamiurilor din Oceanul Indian, care se mândrește cu zeci de stații de monitorizare a nivelului mării și seismografice și diseminează alerte către centrele naționale de informare.

Urbanizarea rapidă și turismul în creștere în regiunile predispuse la tsunami pun în pericol tot mai mulți oameni. Acest lucru face ca reducerea riscului să fie un factor cheie dacă lumea vrea să realizeze reduceri substanțiale ale mortalității prin dezastre- un obiectiv primordial al cadrului Sendai, acordul internațional de 15 ani adoptat în martie 2015 pentru succesul cadrului Hyogo.

Cuvântul „tsunami” cuprinde cuvintele japoneze „tsu” (adică port) și „nami” (adică val). Un tsunami este o serie de valuri enorme create de o tulburare subacvatică, de obicei asociată cu cutremure care au loc sub ocean sau în apropierea oceanului.

Erupțiile vulcanice, alunecările de teren submarine și căderile de roci de coastă pot genera, de asemenea, un tsunami, la fel ca și un asteroid mare care afectează oceanul. Ele provin dintr-o mișcare verticală a fundului mării cu deplasarea consecventă a masei de apă.

Valurile tsunamiului arată adesea ca niște pereți de apă și pot ataca linia țărmului, fiind periculoase ore întregi, cu valuri care vin la fiecare 5 până la 60 de minute.

Este posibil ca primul val să nu fie cel mai mare și, deseori, cele mai mari sunt valurile 2, 3, 4 sau chiar ulterioare. După ce un val inundă sau se inundă în interiorul țării, acesta se îndepărtează adesea înspre mare, atât cât poate vedea o persoană, astfel încât fundul mării este expus. Următorul val se îndreaptă apoi pe uscat în câteva minute și transportă cu sine multe resturi plutitoare care au fost distruse de valurile anterioare.

Care sunt cauzele tsunamiurilor?

Cutremure

Poate fi generat de mișcări de-a lungul zonelor „de defect” asociate cu limitele plăcii.

Cele mai multe cutremure puternice au loc în zonele de subducție în care o placă oceanică alunecă sub o placă continentală sau o altă placă oceanică mai tânără.

Nu toate cutremurele provoacă tsunami. Există patru condiții necesare pentru ca un cutremur să provoace un tsunami:

-Cutremurul trebuie să aibă loc sub ocean sau să provoace alunecarea materialului în ocean.
-Cutremurul trebuie să fie puternic, cel puțin magnitudinea 6,5 ​​pe scara Richter.
-Cutremurul trebuie să rupă suprafața Pământului și trebuie să aibă loc la o adâncime mică- la mai puțin de 70 km sub suprafața Pământului.
-Cutremurul trebuie să provoace mișcare verticală a fundului mării (până la câțiva metri).

Alunecări de teren

O alunecare de teren care are loc de-a lungul coastei poate forța cantități mari de apă în mare, perturbând apa și generând un tsunami. Alunecările de teren subacvatice pot duce și la tsunami atunci când materialul slăbit de alunecarea de teren se mișcă violent, împingând apa în fața sa.

Erupții vulcanice

Deși relativ rare, erupțiile vulcanice violente reprezintă, de asemenea, tulburări impulsive, care pot deplasa un volum mare de apă și pot genera valuri de tsunami extrem de distructive în zona sursei imediate.

Unul dintre cele mai mari și mai distructive tsunamiuri înregistrate vreodată a fost generat în 26 august 1883 după explozia și prăbușirea vulcanului Krakatoa (Krakatau), în Indonezia. Această explozie a generat valuri care au atins 135 de metri, au distrus orașe și sate de coastă de-a lungul strâmtorii Sunda atât în ​​insulele Java, cât și în Sumatra, ucigând 36.417 de oameni.

Coliziunile extraterestre

Tsunamiurile cauzate de coliziune extraterestră (adică asteroizi, meteoriți) sunt un eveniment extrem de rar. Deși nu au fost înregistrate în istoria recentă tsunamiuri induse de meteoriti/asteroizi, oamenii de știință își dau seama că, dacă aceste corpuri cerești ar lovi oceanul, un volum mare de apă ar fi, fără îndoială, deplasat pentru a provoca un tsunami.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

2019: Ziua mondială de conștientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie.

2018Ziua mondială de conștientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie.

Anual acesta, Ziua mondială de conștientizare a tsunamiurilor se aliniază cu Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor și cu campania „Sendai Seven” și concentrează pe obiectivul „C” al Cadrului Sendai pentru reducerea riscului de dezastru, respectiv reducerea pierderilor economice directe.

Cadrul Sendai are în vedere un acord global, semnat în anul 2015, pe o perioadă de 15 ani, al cărui obiectiv principal constă în reducerea substanțială a riscului de mortalitate în caz de dezastre.

António Guterres, Secretar General al ONU: „În ultimele două decenii, tsunamiurile au reprezentat aproape 10% din pierderile economice cauzate de dezastre, afectând câștigurile destinate dezvoltarii, mai ales în țările care frontierează Oceanul Indian și Pacific”.

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua mondială de constientizare a tsunamiurilor (World Tsunami Awareness Day) este marcată, anual, la data de 5 noiembrie.

Sediul materiei: Rezoluția nr. 70/203 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din data de 22 decembrie 2015.

Tsunamiurile sau valuri provocate de seisme sunt rare, însă ele pot fi distrugătoare. În ultimii 100 de ani, peste 260 000 de oameni au murit în 58 de cazuri provocate de aceste imense valuri. Cu o medie de 4 600 de morți, acest fenomen a depășit orice alt dezastru natural. Cu toate acestea, un astfel de impact puternic nu este inevitabil. Sistemele de avertizare timpurie pot salva numeroase vieți. La fel de importantă este comunitatea și înțelegerea individuală cu privire la modul cum și unde are loc o eventuală evacuare înainte ca un asemenea val să lovească. Tsunamiurile nu au granițe, cooperarea internațională fiind cheia pentru o profundă înțelegere politică și publică a măsurilor de reducere a riscurilor.

Adunarea ONU a făcut apel la toate statele lumii, la organismele internaționale și la societatea civilă să marcheze această zi, crescând, astfel, gradul de conștientizare cu privire la acest fenomen natural. Marcarea acestei zile se va axa pe programele educaționale și exerciții de evacuare.

:: Website-ul oficial

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela NiculceaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.