Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate
06.11.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor este marcată, anual, la data de 6 noiembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Conflictul și mediul sunt profund legate între ele. În întreaga lume, cel puțin 40% din toate conflictele intrastatale au avut o importantă dimensiune a resurselor naturale. Creșterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice amenință acum să amplifice și mai mult stresul și tensiunile de mediu. Și, prea des, mediul se numără printre victimele războiului, prin acte deliberate de distrugere sau daune colaterale, sau pentru că, în timpul conflictelor, guvernele nu reușesc să controleze și să gestioneze resursele naturale.

Deși perturbările climatice și degradarea mediului nu sunt cauza directă a conflictului, ele pot exacerba riscurile de conflict. Impactul lor combinat subminează mijloacele de trai, securitatea alimentară, încrederea în guvern, sănătatea, educația și egalitatea socială. Degradarea resurselor naturale și a ecosistemelor se adaugă provocărilor cu care se confruntă comunitățile care sunt deja vulnerabile pe termen scurt și lung. Femeile și fetele sunt afectate în mod disproporțional.

Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite sunt inspirate de ideea că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Dar conflictele violente împiedică multe țări să avanseze. Este mai puțin probabil ca statele afectate de conflicte să-și atingă țintele ODD și, până în 2030, mai mult de 80% dintre cele mai sărace populații ale lumii ar putea fi concentrate în țări afectate de fragilitate, conflict și violență.

O mai bună gestionare a resurselor naturale și a ecosistemelor ar putea deschide calea către pace în societățile sfâșiate de război, ajutând țările afectate de criză să fie mai aproape cu un pas de atingerea ODD-urilor. Nu numai că resursele naturale sprijină furnizarea multor servicii de bază, cum ar fi apa sau electricitatea, dar pot fi utilizate și ca platformă pentru construirea încrederii și împărțirea beneficiilor între grupuri divizate.

Acest lucru necesită colaborare între guverne, societatea civilă, sectorul privat și instituții specializate; construirea capacității și rezilienței locale; valorificarea datelor și a tehnologiilor digitale pentru analiza riscurilor și managementul colaborativ; investiția în femei ca agenți de schimbare și consolidarea discuțiilor juridice și politice într-un cadru coerent al actorilor internaționali.

Pe măsură ce sărbătorim Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războiului și al conflictelor armate, aproximativ unul din cinci oameni trăiește într-o zonă afectată de fragilitate, conflict sau violență.

Dacă vrem să atingem ODD-urile, trebuie să acționăm urgent și cu îndrăzneală pentru a reduce riscurile pe care degradarea mediului și schimbările climatice le prezintă pentru conflict și să ne angajăm să ne protejăm planeta de efectele debilitante ale războiului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor este marcată, anual, la data de 6 noiembrie.

Deși omenirea și-a numărat întotdeauna victimele de război în termeni de soldați și civili morți și răniți, a distrus orașe și mijloace de trai, mediul a rămas deseori victima nepublicată a războiului. Fântânile de apă au fost poluate, culturile au fost incendiate, pădurile tăiate, solurile otrăvite și animalele ucise pentru a obține un avantaj militar.

Mai mult, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a constatat că, în ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale, indiferent dacă sunt resurse de mare valoare, cum ar fi cherestea, diamante, aur și petrol sau resurse limitate, cum ar fi pământul fertil și apa. Conflictele care implică resurse naturale s-au dovedit a fi de două ori mai susceptibile de recidivă.

Organizația Națiunilor Unite acordă o mare importanță asigurării faptului că acțiunea asupra mediului face parte din strategiile de prevenire a conflictelor, menținerea păcii și consolidarea păcii, deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele naturale care susțin mijloacele de trai și ecosistemele sunt distruse.

La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generală a ONU a declarat 6 noiembrie a fiecărui an Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în război și în conflictele armate (A/RES/56/4).

La 27 mai 2016, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu a adoptat rezoluția UNEP/EA.2/Res.15, care a recunoscut rolul ecosistemelor sănătoase și a resurselor gestionate în mod durabil în reducerea riscului de conflict armat și și-a reafirmat angajamentul ferm pentru implementarea deplină a obiectivelor de dezvoltare durabilă enumerate în rezoluția Adunării Generale 70/1, intitulată „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”.

Șase agenții și departamente ale Organizației Națiunilor Unite (UNEP, UNDP, UNHABITAT, PBSO, DPA și DESA), coordonate de Echipa-cadru a ONU pentru acțiune preventivă, au colaborat cu Uniunea Europeană (UE) pentru a ajuta țările să identifice, să prevină și să transforme tensiunile asupra resurselor naturale ca parte a programelor de prevenire a conflictelor și de consolidare a păcii.

Institutul de drept al mediului, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și universitățile din Tokyo și McGill au inițiat un program global de cercetare pentru a colecta lecțiile învățate și bunele practici privind gestionarea resurselor naturale în timpul consolidării păcii post-conflict. Acest proiect de cercetare de patru ani a dat peste 150 de studii de caz revizuite de colegi de peste 230 de cercetători, practicieni și factori de decizie din 55 de țări. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă colecție de experiențe, analize și lecții până în prezent în gestionarea resurselor naturale pentru a sprijini consolidarea păcii după conflict.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Biroul de sprijin al consolidării păcii al Națiunilor Unite au stabilit un parteneriat privind îmbunătățirea înțelegerii relației complexe dintre femei și resursele naturale în mediile afectate de conflicte și susținerea căutării egalității de gen, a abilitării femeilor și a gestionării durabile a resurselor naturale împreună în sprijinul consolidării păcii. Primul rezultat al colaborării este un raport politic comun lansat la 6 noiembrie 2013.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate este marcată, anual, la data de 6 noiembrie.

2018Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate este marcată, anual, la data de 6 noiembrie. 

Organizația Națiunilor Unite acordă o importanță deosebită asigurării faptului că acțiunile în domeniul mediului fac parte din strategiile de prevenire a conflictelor, de menținere a păcii și de consolidare a păcii – deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele naturale care susțin mijloacele de subzistență și ecosistemele sunt distruse.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că în ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale, fie că sunt resurse de valoare ridicată, cum ar fi lemn, diamante, petrol, sau resurse limitate, cum ar fi terenul fertil și apa. Conflictele care implică resurse naturale s-au dovedit a fi de două ori mai susceptibile de a recidiva.

***

2017Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict) este marcată, anual, la data de 6 noiembrie. 

Sediul materieiRezoluția 56/4 din data de 5 noiembrie 2001 a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind marcarea Zilei  internaționale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate.

Scopul acestei zile este să atragă atenția asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) și resurselor naturale în perioadele de conflict armat, dar și asupra efectelor negative care se mențin mult timp după terminarea unui război, afectând mai multe generații.

Deși omenirea a contabilizat întotdeauna pierderile din perioadele de război sau din timpul conflictelor sub forma numărului de victime, a nivelului distrugerii orașelor și a mijloacelor de trai, mediul înconjurător a rămas adesea victima războiului care nu a fost dată publicității. Astfel, ONU a promovat și examinarea problemelor de mediu. Între acestea, sunt incluse rezervele de apă poluate, culturile și pădurile incendiate sau distruse, solul otrăvit sau animalele ucise, toate aceste acte fiind săvârșite în numele câștigării unui avantaj militar.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti