Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate


6 noiembrie 2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate este marcată, anual, la data de 6 noiembrie. 

Organizația Națiunilor Unite acordă o importanță deosebită asigurării faptului că acțiunile în domeniul mediului fac parte din strategiile de prevenire a conflictelor, de menținere a păcii și de consolidare a păcii – deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele naturale care susțin mijloacele de subzistență și ecosistemele sunt distruse.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că în ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale, fie că sunt resurse de valoare ridicată, cum ar fi lemn, diamante, petrol, sau resurse limitate, cum ar fi terenul fertil și apa. Conflictele care implică resurse naturale s-au dovedit a fi de două ori mai susceptibile de a recidiva.

***

2017Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict) este marcată, anual, la data de 6 noiembrie. 

Sediul materieiRezoluția 56/4 din data de 5 noiembrie 2001 al Adunării Generale a Națiunilor Unite privind marcarea Zilei  internaționale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate.

Scopul acestei zile este să atragă atenția asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) și resurselor naturale în perioadele de conflict armat, dar și asupra efectelor negative care se mențin mult timp după terminarea unui război, afectând mai multe generații.

Deși omenirea a contabilizat întotdeauna pierderile din perioadele de război sau din timpul conflictelor sub forma numărului de victime, a nivelului distrugerii orașelor și a mijloacelor de trai, mediul înconjurător a rămas adesea victima războiului care nu a fost dată publicității. Astfel, ONU a promovat și examinarea problemelor de mediu. Între acestea, sunt incluse rezervele de apă poluate, culturile și pădurile incendiate sau distruse, solul otrăvit sau animalele ucise, toate aceste acte fiind săvârșite în numele câștigării unui avantaj militar.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii