Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Koen Lenaerts: Aplicarea corectă a dreptului UE se poate realiza doar prin existența unor judecători și a unei justiții independente și imparțiale
06.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Luni 6 noiembrie 2017, Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat în cadrul vizitei pe care magistratul european a efectua-o la Curtea Constituțională a României, potrivit agerpres.ro: „Am exprimat dorința ca dreptul Uniunii Europene să fie aplicat în mod corect. Acest lucru se poate realiza doar prin existența unor judecători și a unei justiții independente și imparțiale. Judecătorii nu cooperează doar cu judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene, ci trebuie să coopereze la nivel național între ei. (…)

Dreptul Uniunii Europene se dorește a fi un drept comun aplicabil în toate statele Uniunii Europene. Noi toți împărțim responsabilitatea de a face Uniunea Europeană să funcționeze. Toți trebuie practic să lucrăm pentru a pune în aplicare principiul unității în diversitate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene este un garant al faptului că dreptul Uniunii Europene se aplică la fel pentru tot, indiferent despre care stat membru este vorba, pentru că acest drept al Uniunii Europene reprezintă unica garanție pentru ca statele membre să fie într-adevăr egale în fața dreptului Uniunii Europene. Dreptul Uniunii Europene include multe domenii, multe domenii care au fost încredințate Uniunii Europene de către statele membre, pentru că Uniunea Europeană aduce un plus de valoare față de statele membre, care altfel ar acționa în mod izolat, pentru că noi toți facem parte dintr-un spațiu comun în care nu există frontiere, iar chestiuni legate de drept penal, de dreptul familiei sau de dreptul succesiunilor, pentru a da câteva exemple, deși țin de dreptul național, ele acum includ și aspecte care țin de dreptul Uniunii Europene, care reprezintă o sursă de drept pentru dreptul național.

În cadrul vizitei, care s-a desfășurat invitația CCR, a participat și prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la CJUE.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti