Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Camera Preliminară, între intenția legiuitorului și aplicarea în practică


7 noiembrie 2017 | Cristian BĂLAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Cred că o discuție interesantă este ce înseamnă regularitatea actului de sesizare. Unde putem merge? Rămânem strict pe rechizitoriu sau mergem să analizăm urmărirea penală în raport de descrierea faptei?

Trebuie văzut întotdeauna în cameră preliminară și care a fost scopul instituției și ce a vrut legiuitorul. Practic, eu când restitui dosarul procurorului, procurorul ar trebui să aibă posibilitatea de a face ceva, astfel încât să-mi trimită un rechizitoriu bun într-o situație din aceasta. Să dăm un exemplu extrem cu actul sexual cu minor sau cu violul în formă continuată: eu pot să-i restitui procurorului de 50 de ori că el niciodată n-o să îmi spună “Domnule, eu nu pot să-ți determin câte fapte sunt, ce probe vrei să administrez”, ca să îmi spună unul într-un an de zile câte infracțiuni de act sexual cu un minor a avut în cazul în care au conviețuit, și atunci mi se pare că, dacă am apela la o normă ca restituirea cauzei care să permită sau prin care să ajungă la restituirea cauzei la Parchet, ar fi un un circuit al dosarului care nu ar avantaja pe nimeni și în fapt procurorul nu ar avea ce să facă.

Deci, dispozițiile la limitele analizei judecătorului ar trebui să se circumscrie și la utilitatea practică. Utilitatea aplicării unei instituții… Până la urmă, noi vrem să ne asigurăm că atunci când ajungem în fața judecătorului, în fața instanței, pentru a ne judeca în primă instanță, știm ce judecăm, știm cu ce suntem sesizați. Ce face judecătorul?! Poate să dea o soluție de restituire sau nu poate să dea o soluție de restituire? Pe text, acesta pare să-l restrângă foarte mult.

Procurorul în camera preliminară nu poate să invoce cereri și excepții și se întâmplă… Ce rost are să facem camera preliminară să nu invocăm competența, să nu aibă nici procurorul vreo posibilitate de a invoca el competența?

Jud. drd. Cristian Bălan
Judecătoria Buftea

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Limitele avocatului și limitele judecătorului în Camera Preliminară, ediția 155, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii