Camera Preliminară, între intenția legiuitorului și aplicarea în practică
7 noiembrie 2017 | Cristian BĂLAN
Cred că o discuție interesantă este ce înseamnă regularitatea actului de sesizare. Unde putem merge? Rămânem strict pe rechizitoriu sau mergem să analizăm urmărirea penală în raport de descrierea faptei?
Trebuie văzut întotdeauna în cameră preliminară și care a fost scopul instituției și ce a vrut legiuitorul. Practic, eu când restitui dosarul procurorului, procurorul ar trebui să aibă posibilitatea de a face ceva, astfel încât să-mi trimită un rechizitoriu bun într-o situație din aceasta. Să dăm un exemplu extrem cu actul sexual cu minor sau cu violul în formă continuată: eu pot să-i restitui procurorului de 50 de ori că el niciodată n-o să îmi spună “Domnule, eu nu pot să-ți determin câte fapte sunt, ce probe vrei să administrez”, ca să îmi spună unul într-un an de zile câte infracțiuni de act sexual cu un minor a avut în cazul în care au conviețuit, și atunci mi se pare că, dacă am apela la o normă ca restituirea cauzei care să permită sau prin care să ajungă la restituirea cauzei la Parchet, ar fi un un circuit al dosarului care nu ar avantaja pe nimeni și în fapt procurorul nu ar avea ce să facă.
Deci, dispozițiile la limitele analizei judecătorului ar trebui să se circumscrie și la utilitatea practică. Utilitatea aplicării unei instituții… Până la urmă, noi vrem să ne asigurăm că atunci când ajungem în fața judecătorului, în fața instanței, pentru a ne judeca în primă instanță, știm ce judecăm, știm cu ce suntem sesizați. Ce face judecătorul?! Poate să dea o soluție de restituire sau nu poate să dea o soluție de restituire? Pe text, acesta pare să-l restrângă foarte mult.
Procurorul în camera preliminară nu poate să invoce cereri și excepții și se întâmplă… Ce rost are să facem camera preliminară să nu invocăm competența, să nu aibă nici procurorul vreo posibilitate de a invoca el competența?
Jud. drd. Cristian Bălan
Judecătoria Buftea
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Limitele avocatului și limitele judecătorului în Camera Preliminară, ediția 155, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro