Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Condiția sesizării Curții Constituționale cu excepția privind neconstituționalitatea unei legi
07.11.2017 | Oana DOBRIȚESCU

Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia Curţii de Apel Piteşti nr. 98 din 18 mai 2017, Secţia I civilă

Curtea Constituţională poate să fie sesizată cu excepţia neconstituţionalităţii unei legi sau a unei ordonanţe care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază procesuală şi indiferent de obiectul acestora. Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, norma juridică apreciată ca fiind neconstituţională trebuie să aibă legătură directă cu soluţionarea litigiului.

O astfel de legătură nu se poate reţine când norma este aplicabilă numai în eventualitatea rejudecării cauzei după retractarea hotărârii, urmare a admiterii unei căi extraordinare de atac, precum revizuirea. (decizie rezumată de Judecător Ion Rebeca)

Legislație relevantă: art. 29 alin. (1) Legea nr. 47/1992

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Curţilor de Apel nr.  10/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.