Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia CCR nr. 42/2014. Art. 9 din OUG nr. 84/2012 în acord cu Constituția
26.03.2014 | Alexandru MATEI

Secţiuni: CCR, Content, Drept constitutional, Dreptul securitatii sociale, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 210 din data de 25 martie 2014, a fost publicată Decizia nr. 42/2014 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și a ordonanței în ansamblul său.

Art. 9
Prevederile art. 151819 și 20 ale art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2010, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 283/2011, se aplică în mod corespunzător și în anul 2013.

Susținerile excepției

În susținerea excepției de neconstituționalitate s-au adus următoarele critici:
– OUG nr. 84/2012 a fost emisă cu încălcarea art. 15 și art. 115 din Constituție, întrucât nu a existat o lege care să abiliteze Guvernul să emită această ordonanță;
– condiția existenței unei stări de urgență, la momentul emiterii ordonanței de urgență, nu a existat;
– OUG nr. 84/2012 contravine art. 115 alin. (5) și (6) din Constituție, deoarece ulterior ordonanța nu a fost aprobată prin lege;
– se încalcă prevederile  art. 44art. 47art. 53, art. 4 alin. (2), art. 16 alin. (1)art. 20 și art. 22 alin. (2) din Constituție.

Constatările Curții Constituționale

Referitor la critica prin care se arată că OUG nr. 84/2012 a fost emisă fără a fi existat o lege de abilitare, Curtea a constatat că dispozițiile constituționale invocate au în vedere emiterea ordonanțelor simple și nu emiterea ordonanțelor de urgență.

Referitor la lipsa caracterului urgent, Curtea a constatat că aspectele invocate de Guvern pentru a justifica existența unei situații extraordinare și a urgenței reglementării întrunesc condițiile existenței unei situații extraordinare și urgente care, în mod obiectiv, impun emiterea unei ordonanțe de urgență.

Referitor la critica de neconstituționalitate care vizează faptul că OUG nr. 84/2012 nu ar fi fost supusă spre dezbatere în procedură de urgență în Camera competentă, Curtea a reținut că Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 84/2012 a fost înregistrat la Senat la data de 13 decembrie 2012 cu nr. b409 (Adresa nr. E169/13/12/2012). La data de 21 decembrie 2012 a fost prezentat în Biroul permanent cu nr. L. 436, iar la 11 martie 2013 a fost adoptat de către Senat, fiind trimis ulterior Camerei Deputaților.

În ceea ce privește ultima critică adusă, Curtea a reținut că nu poate fi reținută critica de neconstituționalitate vizând încălcarea dreptului de proprietate prin suspendarea pentru al doilea an consecutiv a drepturilor prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea recunoștinței față de eroii martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004 și că această indemnizație nu poate fi asimilată dreptului la pensie.

Pentru cele expuse mai sus, Curtea a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate și constată că soluția legislativă că dispozițiile art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și a ordonanței în ansamblul său sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti