Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

În Camera Preliminară se judecă tot?
10.11.2017 | Teodor MANEA

Secţiuni: Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Teodor Manea

Teodor Manea

Dacă ne aplecăm asupra aspectelor practice privind camera preliminară, mai ales în ceea ce privește limitele judecății în camera preliminară raportat la limitele judecății pe fond, și cum se poate defini conceptul de limitele judecății raportat la faptă și la persoană, mai ales la faptă, se constată că s-a generat, în opinia mea, cea mai gravă problemă de practică unitară nerezolvabilă pe care o avem în momentul de față în procesul penal. De ce? Pentru că modalitatea în care descrie fapta un procuror ține de foarte multe aspecte, iar dacă este convins sau nu că a înțeles fapta ține foarte mult de judecătorul care judecă și cum înțelege cauza.

În camera preliminară nu se poate invoca o lipsă și, de foarte multe ori în ședința de judecată, m-am confruntat cu problema aceasta, care e o problemă și pentru noi, deși nu pare, pentru că și procurorul care intră cu dosarul în judecată știe ce lipsește de acolo și știe că e mult mai greu să administreze în fața instanței decât i-ar fi fost în faza de urmărire penală, mult mai greu și, inclusiv logistic, în faza de urmărire penală pot să le aranjez. În faza de judecata am niște termene, dar, nu cred că putem să invocăm lipsuri. Întrebarea e de ce am ajuns noi ca într-o astfel de etapă procesuală să nu mai putem să invocăm lipsuri. Dacă ne ducem puțin în urmă, erau cazuri de restituire pentru completarea urmăririi penale, care se făcea în apel sau în recurs, și au fost dosare celebre care s-au întors din recurs în faza de urmărire penală după ani de zile. Atunci, care a fost remediu pe care l-am făcut, remediu care bineînțeles că nu putea să fie decât unul legal, că noi nu știm alte remedii. Nu mai lăsăm judecătorul să restituie pentru completarea urmăririi penale, judecă el. Și așa a fost, s-a desființat vechiul art. 333. Judecătorul era obligat să facă el. Acesta este reflexul din procedura actuală a acelei probleme, reflexul este că nu mai dăm dosarele înapoi. Drept urmare judecătorul trebuie să facă el însuși, dacă constată o lipsă.

Cum poate judecătorul de cameră preliminară să ajungă să cenzureze o apreciere a procurorului? Mai rămâne să-i spună și că trebuia să facă referat cu propunere de arestare, dacă ar fi să ajungem până la ultimele consecințe. Pe de altă parte, în continuare apar o mulțime de probleme în practică unde e posibil să se vadă destul de ușor cât de bine era să fie și el suspect mai devreme, să aibă niște drepturi procesuale mai devreme. Dar însăși evoluția aceasta a practicii după părerea mea este îngrijorătoare. Și e îngrijorătoare pentru că, evoluând în sensul acesta, ajungem să golim de conținut judecata și să ne judecăm pe tot în cameră preliminară, pentru că aceasta e tendința.

Procuror dr. Teodor Manea

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Limitele avocatului și limitele judecătorului în Camera Preliminară, ediția 155, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti