Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Vizita delegației CJUE la CCR


09.11.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 8 noiembrie 2017, Curtea Constituțională a României a informat că la invitaţia prof. univ. dr. Valer Dorneanu, președintele CCR, instanța constituțională a primit, în data de 6 noiembrie 2017, vizita de lucru a delegaţiei  Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formată din prof. dr. Koen Lenaerts, președintele Curții și prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător, potrivit unui comunicat CCR.

Discuțiile purtate au avut ca teme principale evoluțiile recente ale jurisprudenței Curții Constituţionale a României, relația Curții de Justiție a Uniunii Europene cu instanțele naționale, precum şi efectul hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene în plan național.

Ls discuții au participat prof. univ. dr. Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Simona-Maya Teodoroiu, Livia Doina Stanciu, Mona-Maria Pivniceru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Daniel Marius Morar, Attila Varga, judecători, precum şi Claudia Margareta Krupenschi, magistrat-asistent şef, director al cabinetului preşedintelui şi Senia-Mihaela Costinescu, magistrat-asistent şef.

În discursul său, președintele CJUE a evidențiat importanța și necesitatea independenței justiției și a judecătorului pentru buna funcționare a oricărei ordini juridice, subliniind faptul că dreptul Uniunii Europene este un drept al tuturor cetățenilor spațiului european și a reiterat  valoarea esențială a dialogului judiciar între judecătorii Curții de Justiție de la Luxembourg și cei aparținând instanțelor statelor membre, insistând asupra aportului judecătorului național nu numai în opera de corectă aplicare a dreptului european, ci și, a priori, în cea de interpretare, prin modalitatea de redactare a întrebărilor preliminare. În acest context, a fost apreciat în mod deosebit precedentul creat de Curtea Constituțională a României prin trimiterea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unor întrebări preliminarii.

Discuțiile au vizat, de asemenea Decizia Curții Constituționale nr. 405 din 15 iunie 2016, pe marginea căreia a avut loc un schimb de opinii de natură a releva sensul sintagmelor ”în mod defectuos”, ”abuz în serviciu”, ”prag valoric” sau ”prejudiciu”.

Vizita a inclus și briefing de presă și a fost urmată de o întrevedere de lucru la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro