Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

Vizita delegației CJUE la CCR
09.11.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 8 noiembrie 2017, Curtea Constituțională a României a informat că la invitaţia prof. univ. dr. Valer Dorneanu, președintele CCR, instanța constituțională a primit, în data de 6 noiembrie 2017, vizita de lucru a delegaţiei  Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formată din prof. dr. Koen Lenaerts, președintele Curții și prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător, potrivit unui comunicat CCR.

Discuțiile purtate au avut ca teme principale evoluțiile recente ale jurisprudenței Curții Constituţionale a României, relația Curții de Justiție a Uniunii Europene cu instanțele naționale, precum şi efectul hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene în plan național.

Ls discuții au participat prof. univ. dr. Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Simona-Maya Teodoroiu, Livia Doina Stanciu, Mona-Maria Pivniceru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Daniel Marius Morar, Attila Varga, judecători, precum şi Claudia Margareta Krupenschi, magistrat-asistent şef, director al cabinetului preşedintelui şi Senia-Mihaela Costinescu, magistrat-asistent şef.

În discursul său, președintele CJUE a evidențiat importanța și necesitatea independenței justiției și a judecătorului pentru buna funcționare a oricărei ordini juridice, subliniind faptul că dreptul Uniunii Europene este un drept al tuturor cetățenilor spațiului european și a reiterat  valoarea esențială a dialogului judiciar între judecătorii Curții de Justiție de la Luxembourg și cei aparținând instanțelor statelor membre, insistând asupra aportului judecătorului național nu numai în opera de corectă aplicare a dreptului european, ci și, a priori, în cea de interpretare, prin modalitatea de redactare a întrebărilor preliminare. În acest context, a fost apreciat în mod deosebit precedentul creat de Curtea Constituțională a României prin trimiterea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unor întrebări preliminarii.

Discuțiile au vizat, de asemenea Decizia Curții Constituționale nr. 405 din 15 iunie 2016, pe marginea căreia a avut loc un schimb de opinii de natură a releva sensul sintagmelor ”în mod defectuos”, ”abuz în serviciu”, ”prag valoric” sau ”prejudiciu”.

Vizita a inclus și briefing de presă și a fost urmată de o întrevedere de lucru la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.