Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului. UPDATE: Mesajul Avocatului Poporului

11.11.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter

11 noiembrie 2018: Vineri, 9 noiembrie 2018, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva rasismului și antisemitismului, potrivit unui comunicat.

Victor Ciorbea: ”Această zi este o oportunitate de a da un puternic impuls național activităților educaționale pentru prevenirea rasismului și antisemitismului, pentru a reflecta și a lua măsuri pentru a preveni orice formă de discriminare sau violență bazată pe origine sau religie. Dreptul la egalitate și la nediscriminare sunt piloni ai drepturilor omului. Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului prevede că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Conform articolului 2, orice om se poate prevala de toate drepturile și libertățile proclamate în această Declarație, fără niciun fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă , religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine națională sau socială, avere, naștere sau orice alte împrejurări. Avem obligația să apărăm drepturile și demnitatea tuturor, precum și diversitatea și pluralismul.”

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului este marcată, anual, la data de 9 noiembrie.

Temă pentru 2018: „Vorbiți acum! Lupta împotriva fascismului nu este radicală, este necesară!”

Cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, UNITED va mobiliza societatea civilă pentru a se opune ferm neonazismului și a fascismului, deoarece istoria nu trebuie să se repete. Se vrea ca oamenii să ia măsuri în orașul, municipalitatea, regiunea sau națiunea lor împotriva fascismului, a rasismului, a sexismului și a urii bazate pe credința religioasă.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, potrivit unui comunicat: „Ziua Internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului este sărbătorită în fiecare an pe 9 noiembrie, la iniţiativa Reţelei europene împotriva naţionalismului, rasismului şi fascismului şi pentru sprijinirea migranţilor şi refugiaţilor (UNITED), o organizaţie neguvernamentală care reuneşte mai mult de 560 de organizaţii din 46 de ţări europene, marcând începutul simbolic al Holocaustului.

Exact acum 80 de ani, Germania nazistă a lansat pogromuri împotriva populaţiei evreieşti, cunoscute sub numele de Kristallnacht (Noaptea de cristal). Mai mult de 90 de persoane au fost ucise şi aproximativ 30.000 au fost arestate şi deportate în lagărele de concentrare naziste de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Sute de sinagogi au fost arse, iar mii de vitrine deţinute de evrei au fost sparte, de unde şi numele acestor pogromuri.

Această zi este o oportunitate de a da un puternic impuls naţional activităţilor educaţionale pentru prevenirea rasismului şi antisemitismului, pentru a reflecta şi a lua măsuri pentru a preveni orice formă de discriminare sau violenţă bazată pe origine sau pe religie.

Dreptul la egalitate şi la nediscriminare sunt piloni ai drepturilor omului. Articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului prevede că toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Conform articolului 2, orice om se poate prevala de toate drepturile şi libertăţile proclamate în această Declaraţie, fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alte împrejurări.

Avem obligaţia să apărăm drepturile şi demnitatea tuturor, precum şi diversitatea şi pluralismul.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului (International Day Against Fascism and Antisemitism) este marcată, anual, la data 9 noiembrie.

Sediul materiei: La nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-a împlinit jumătate de secol de la tragicele evenimente. În fiecare an, la această dată, rețeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și susține migranții și refugiații, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului și pentru a protesta față de formele contemporane de fascism și antisemitism. Astfel, mai multe organizații pot participa la organizarea de concerte sau conferințe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalități de exprimare a opiniilor cetățenilor.

După ce naziştii au preluat puterea în 1933, evreii au fost supuşi din ce în ce mai mult tratamentelor discriminative, care de obicei erau însoţite de violenţă organizată. Pe data de 9 noiembrie 1938, naziştii au început un pogrom împotriva evreilor, majoritatea sinagogilor fiind arse în întregime. În toată ţara magazinele evreieşti aveau vitrinele sparte, de unde provine şi numele „Kristallnacht”, care în traducere liberă înseamnă noaptea sticlelor sparte („Noaptea de cristal”). Pogromul „Nopţii de cristal” este văzut ca începutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost atacate şi distruse, aproximativ 200 de sinagogi arse, peste 30.000 de evrei arestaţi şi trimişi în taberele de concentrare. Violenţa a durat 24 de ore, 91 de evrei fiind ucişi.

::Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week