Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Cristina Tarcea: Suntem siguri asupra căror legi suntem noi chemați astăzi să ne dăm avizul?
09.11.2017 | JURIDICE.ro


Joi, 9 noiembrie 2017, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la proiectele de modificare a Legilor Justiției supuse avizării, potrivit agerpres.ro: „Îmi pun următoarea întrebare: Suntem siguri asupra căror legi suntem noi chemați astăzi să ne dăm avizul? Pun această întrebare pentru că noi suntem sesizați cu trei propuneri parlamentare în ceea ce privește modificarea legilor 303, 304 și 317 și am aflat recent, din presă din păcate, că în urmă cu vreo două zile oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat și li s-a cerut punctul de vedere sau, mă rog, au fost supuse dezbaterii alte propuneri legislative. În aceste condiții stau și mă întreb: există dialog, există transparență, există colaborare inter-instituțională de bună credință? (…) Au fost mințiți oficialii de la Bruxelles? Nu știu, îmi pun întrebarea, suntem mințiți noi? (…)

La rândul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a precizat: „Ce știu eu este următorul lucru: că avizul pe care Consiliul Superior al Magistraturii este chemat să-l dea este aviz pe proiectul de lege și proiectul de lege este cel pe care CSM l-a primit de la Comisia special constituită. Acea comisie și-a însușit proiectul inițiat la nivelul Ministerului Justiției, că și l-a însușit cu modificări mai multe sau mai puține, mai profunde, mai bune sau mai rele — este deja o altă discuție. Prin urmare, CSM are pe masă, spre analiză, spre examinare, spre avizare pozitivă sau negativă, proiectul primit de la Comisia special constituită. Discuții în spațiul public sunt multe, chiar și cea pe care astăzi o purtăm aici în condițiile în care publicitatea este asigurată.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Cristina Tarcea: Suntem siguri asupra căror legi suntem noi chemați astăzi să ne dăm avizul?”

  1. Limbajul doamnei Tarcea este destul de dur, îl acuză pe ministrul Toader că prezintă variante diferite la Bruxelles şi la CSM pentru avizare. Acest lucru, dacă ar fi adevărat, reprezintă rea-credinţă în procesul de legiferare. Oricum, există remedii juridice pentru astfel de încălcări de procedură. Nu prea înţeleg rostul acestei ieşiri publice şi cuvintele grele adresate de judecătorul suprem ministrului.
    Probabil că doamna judecător suprem este exasperată de lipsa de reacţie a societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale faţă de modificări majore ale legilor justiţiei.
    În ce priveşte acuzaţiile de lipsă de transparenţă, aici ar trebui să privească în propria ogradă, unde judecata şi accesul la dosare şi proceduri sunt aproape imposibile.
    În teorie procesele sunt PUBLICE în România, în practică sunt SECRETE. Aici ar trebui doamna judecător să-şi impună autoritatea pe care o are pentru a schimba lucrurile.

  2. Nu înțeleg de ce nu s-a solicitat mai întâi Comisiei să se comunice varianta de legislație prezentată. S-ar fi realizat cererea în temeiul dreptului Uniunii incident și s-ar fi primit răspuns în câteva zile.
    Abia după s-ar fi putut declara public astfel de afirmații, dacă ele s-ar fi confirmat. În niciun caz înainte. Regretabil.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate