Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Angajatorul are dreptul de a concedia?
20.11.2017 | Raluca DIMITRIU

JURIDICE - In Law We Trust

Norvegia are un sistem foarte permisiv în ceea ce privește concedierea, de fapt principiul de la care se pornește este libertatea concedierii: angajatorul are dreptul de a concedia, drept care este restricționat în zonele de protecție a salariatului. Abordarea noastră și abordarea franceză este oarecum inversă, dimpotrivă nu vorbim de un drept de a concedia, ci vorbim despre ipoteze în care concedierea este permisă, ipotezele strict reglementate de textul de lege.

Ce spune legiuitorul român în această privință? Zice așa: cauza trebuie să fie reală și serioasă. Reală înseamnă să nu fie fictivă dacă e să ne ducem la Codul civil și serioasă ar însemna să nu fie derizorie, și aș putea să mă gândesc ce înseamnă prețul derizoriu, care este disproporționat, deci a fi serios, o cauză serioasă ține de proporționalitate. Deci atât realitatea, cât și proporționalitatea sunt aspecte ale legalității. Dacă eu analizez aspectul de proporționalitate nu înseamnă că am intrat în oportunitate, eu sunt încă în sfera de legalitate, că așa zice textul: cauză reală și serioasă.

Nu e vorba numai de seriozitate când spunem că o concediere trebuie să fie temeinic decisă, ci temeinicia presupune și absența abuzului de drept, în înțelesul abuzului ca fiind o decizie în limitele legalității, dar în afara intenției legiuitorului, intenție pentru care legiuitorul a legiferat într-un anume fel. Prin urmare ce nu cere legea, nu cere ca angajatorul să se găsească în dificultate financiară, dar dacă invoc dificultatea financiară, aceasta trebuie să fie adevărată, adică nu pot să fac o afirmație care să nu corespundă realității sau care să fie doar o afirmație ce nu poate să fie în niciun fel probată. În al doilea rând nu cere legea și nici nu ar trebui să ceară nici practica ca o concediere să fie singura soluție posibilă.

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cât de departe poate intra judecătorul în analiza raporturilor de muncă, ediția 156, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO