Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Problema este că în sistemul nostru nu avem experți


22 noiembrie 2017 | Mihaela MAXIM

UNBR Caut avocat
Mihaela Maxim

Mihaela Maxim

Avem cu certitudine un sistem care trebuie să protejeze salariatul față de anumite măsuri care pot fi văzute ca fiind unele extreme de concediere.

Câtă vreme administrăm probatoriul pot să apară tot felul de aspecte particulare, însă câtă vreme ele nu au fost prinse în cererea de chemare în judecată ca motiv și nu i s-a permis angajatorului să facă o apărare prin întâmpinare, mie mi se pare că judecătorul nu poate să își fundamenteze soluția pe o chestiune care a apărut uite așa! chiar la momentul, la ultimul termen de judecată când au fost dezbateri pe fond, pentru că atunci a venit salariatul și a mai adus un document. Nu! Judecătorul ar trebui să vadă care este obiectul cererii, situația în care angajatorul invocă regulamentul de ordine interioară și, ei bine, salariatul câtă vreme s-au derulat raporturile de muncă nu a avut curajul, nu a avut inițiativa sau nu a știut că ar putea să-l conteste. Or dacă ne uităm pe de o parte la o cerere de chemare în judecată, de cele mai multe ori este extrem de agresivă.

La o analiză economică la care spun eu ca avocat al angajatorului, judecătorul nu ar trebui să intre până acolo sau dacă ar vrea să o facă ar trebui să o facă în temeiul unei opinii specializate. Problema este că în sistemul nostru nu am niște experți care să facă o analiză de activitate economică și aici nu vorbim de experți contabili, deci un expert care să verifice dacă aceste decizii ale angajatorului din perspectivă economică sunt rezonabile, nu dacă ele vor da sau nu vor da rezultatele pe care angajatorul și le-a propus atunci când a luat măsurile respective, ci dacă ele sunt apte să ducă în direcția, în scopul pentru care le-a luat. Chiar și o decizie proastă economic, este o decizie care se va întoarce împotriva angajatorului, iar salariatul este protejat pentru asemenea situații prin alte măsuri de protecție socială.

Avocat Mihaela Maxim
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cât de departe poate intra judecătorul în analiza raporturilor de muncă, ediția 156, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică