Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Conferința de lansare a proiectului ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală” – 15 noiembrie 2017. UPDATE: Desfășurarea evenimentului
15.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Drepturile omului, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

15 noiembrie 2017: La sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc Conferința de lansare a proiectului ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a arătat în cuvântul de deschidere că ”proiectul se adresează unui domeniu prioritar al Ministerului Public, și anume dezvoltarea responsabilității și profesionalismului procurorilor în activitatea desfășurată, pentru asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în concordanță cu legea fundamentală a României, cu dispozițiile Convenției (europene) pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu practica Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene”.

Augustin Lazăr a făcut, de asemenea, câteva considerații referitoare la unul dintre drepturile fundamentale, respectiv prezumția de nevinovăție. ”Caracterul restrictiv impus conduitei persoanei supuse urmăririi penale nu ar trebui să lezeze în niciun fel instituția constituțională a prezumției de nevinovăție, aceasta fiind garantul libertății cetățeanului în raport cu legea și fundamentul unei urmăriri penale cu față umană, la standardele de protecție ale justiției mileniului al III-lea. Prezumția de nevinovăție este triumful istoric al libertății naturii umane asupra pericolului de a fi suprimată pe nedrept prin excese în aplicarea legii. Este dreptul capital al cetățeanului angajat în exercitarea răspunderii penale care, în fond, este răspunderea socială a unei persoane libere, conștientă de faptele imputate și posibilele consecințe ale acestora. În același timp, în ceea ce ne privește, respectarea întocmai a acestui drept fundamental – prezumția de nevinovăție –, demonstrează măsura competenței, demnității și măiestriei noastre profesionale.”

Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care în calitate de coordonator al proiectului a moderat conferința, a arătat care au fost premisele realizării acestui proiect, precum și obiectivele implementării acestuia: ”Rapoartele întocmite în urma activităţilor de control efectuate de către Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au relevat şi necesitatea aprofundării de către procurori a cadrului legal intern şi internaţional în materia drepturilor omului, inclusiv standardele jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, condamnarea României la Curtea de la Strasbourg a subliniat existenţa unor încălcări semnificative ale drepturilor omului care necesită corecţii imediate. Proiectul îşi propune, aşadar, ca procurorii de la toate unităţile de parchet să participe la stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în cadrul cărora să fie aduse în atenţie aceste încălcări, să fie analizate cauzele care le-au generat şi să se recurgă la identificarea de soluţii menite a le corecta/estompa şi, pe cât posibil, a le elimina”.

În cadrul conferinței au mai rostit alocuțiuni Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington D.C., Petruț Ciobanu, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Cristina-Rotaru Radu, director al Institutului Național al Magistraturii, Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Răzvan Horațiu Radu, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Tamara Manea, inspector judiciar la Inspecţia Judiciară, Teodora Roseti, director de programe al Asociației ACCEPT, și Georgiana Gheorghe, APADOR – CH.

Sesiunile de formare profesională se vor desfășura în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 în șase orașe din țară, prima dintre ele urmând să se deruleze mâine, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

13 noiembrie 2017: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 15 noiembrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea loc Conferința de lansare a proiectului ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul reprezintă concretizarea unuia dintre obiectivele strategice instituţionale ale Ministerului Public, respectiv asigurarea respectării drepturilor omului, în concordanţă cu practica Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.).

Plecând de la premisa că un act de urmărire penală efectuat cu respectarea legalităţii sub toate formele sale garantează succesul urmăririi penale și având în vedere unele condamnări ale României la Curtea de la Strasbourg, cauzate de încălcări ale drepturilor omului care necesită corecţii imediate, proiectul va consta în organizarea unor stagii de pregătire în domeniul apărării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în cadrul cărora vor fi aduse în atenţie aceste încălcări și vor fi analizate cauzele care le-au generat. Scopul este acela de a identifica soluţii prin care încălcările menționate să fie corectate și eliminate, prin stabilirea unor bune practici privind metode şi mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în timpul urmăririi penale.

Consolidarea drepturilor procedurale ale victimelor şi persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale va fi una dintre temele prioritare avute în vedere în cadrul proiectului, urmărindu-se cu precădere încălcările drepturilor la viaţă, la demnitate umană, la integritate al persoanei (fizică şi psihică), la un proces echitabil, cu toate elementele sale (prezumţia de nevinovăţie, dreptul la apărare etc.)

Proiectul se adresează procurorilor de la toate unităţile de parchet − parchete de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel, precum şi structurile specializate ale PÎCCJ, D.N.A. şi D.I.I.C.O.T.−, procurori care, îndeosebi, efectuează sau supraveghează urmărirea penală. Sesiunile de pregătire profesională urmează să aibă loc în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Craiova și Constanţa, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018.

Corpul de formatori va fi constituit din procurori cu expertiză în domeniul protecţiei drepturilor omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cadre didactice universitare, formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai altor instituţii care activează sau au relevanţă în domeniul protecţiei drepturilor omului.

În cadrul Conferinţei de lansare a proiectului vor susține alocuțiuni Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general, Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Petruț Ciobanu, conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Cristina Rotaru-Radu, director al Institutului Național al Magistraturii, Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Răzvan Horațiu Radu, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Tamara Manea, inspector judiciar la Inspecţia Judiciară, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, Teodora Roseti, director de programe al Asociației ACCEPT, și Georgiana Gheorghe, APADOR – CH.

:: Sursa : www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti