Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Titus Corlățean: Filosofia acestei legi ucrainene este profund greșită în ceea ce privește minoritățile naționale.
16.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 15 noiembrie 2017, Titus Corlățean, președintele delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a declarat, la conferința cu tema „Exercitarea dreptului la nediscriminare și egalitate de șanse în societatea contemporană”, desfășurată la Palatul Parlamentului, cu privire la Rezoluția intitulată „Noua lege a educației din Ucraina: un impediment major cu privire la învățământul în limba maternă a minorităților naționale” adoptată de APCE la data de 12 octombrie 2017, potrivit agerpres.ro: „Procesul de monitorizare prin Comisia de la Veneția a început, au început deja vizite, inclusiv întâlniri cu reprezentanții minorităților naționale, inclusiv cu asociațiile românești, ceea ce, apropo, oficialii ucraineni și cei din Parlamentul ucrainean n-au făcut. N-au dialogat, ceea ce e nefiresc și nedemocratic. Înainte de adoptarea articolului 7 (din Legea învățământului din Ucraina — n.r.), care îi privea direct, n-au dialogat cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina. (…) 

Sunt elemente care nouă ca stat român — și avem articolul 7 al Constituției cu obligațiile statului român față de etnicii români care trăiesc în jurul României, în afara României, dar și anumite linii directoare, reguli internaționale — ne permit să avem să avem un cuvânt de spus, ne permit în mod legitim să intervenim fără să încălcăm suveranitatea celuilalt stat, pentru că și acesta este un subiect important. Dar, pentru minoritatea înrudită, statul european are, potrivit regulilor internaționale, anumite prerogative și pârghii pe care trebuie să le folosim. (…)

Politic noi vom rămâne foarte angajați pentru a ne asigura că rezultatul final al acelei legi va fi unul corect, care să nu diminueze rolul educației în limba maternă românească pentru etnicii români din Ucraina. Una din soluțiile prefigurate în baza discuțiilor este, iată, acordarea unui tratament discriminatoriu, pozitiv, preferențial, ar spune unii, pentru limbile etnicilor care au stat înrudit membru al Uniunii Europene. Ăsta e un joc politic pe care ucrainenii îl fac. Asta înseamnă limba română, limba maghiară, limba poloneză să aibă un anumit statut. E un element de discriminare, pentru că filosofia acestei legi ucrainene este profund greșită în ceea ce privește minoritățile naționale. Și noi avem experiența noastră de 27 de ani în România. Tu, ca stat, ai obligația și trebuie să ai înțelepciunea de a-i face pe minoritari să se simtă bine integrați, să se acomodeze în societate. Oferă-le acele pârghii care, pe de o parte, să asigure respectarea suveranității de stat și a marilor principii ale statului, așa cum sunt consfințite în Constituție, dar, pe de altă parte, să te bucuri și să pui în valoare bogăția culturală pe care ceilalți, de o altă identitate, o au.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti