Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Valeriu Stoica: Nu cred că este benefică propunerea privind condiţia vârstei minime de 30 de ani pentru admiterea la INM
16.11.2017 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Luni, 13 noiembrie 2017, av. prof. univ. dr. Valeriu Stoica a declarat, în cadrul unui interviu acordat Revistei Qmagazine:

Ref. propunerile de modificare a Legilor Justiției: „Nu împărtășesc aceste propuneri. Există prevederi legale suficiente privind răspunderea magistraţilor, este necesar doar ca ele să fie aplicate prompt și corect. Mai ales nu cred că este benefică propunerea privind condiţia vârstei minime de 30 de ani pentru admiterea la Institutul Naţional de Magistratură. Problema lipsei de experienţă a tinerilor magistraţi este reală, dar rezolvarea acestei probleme este iluzorie, dacă nu mai sunt atrași în magistratură cei mai buni dintre absolvenţii facultăţilor de Drept, chiar din momentul în care ei termină studiile juridice. Soluţia este creșterea duratei formării profesionale a magistraţilor, prin stagii practice de pregătire în alte profesii juridice (în administraţie, în companii, în profesiile liberale – societăţi și birouri de avocaţi, de notari, de executori judecătorești, de mediatori, de consilieri juridici, de practicieni în insolvenţă). INM a fost și este principala resursă a reformei în Justiţie, iar fragilizarea acestei structuri de formare iniţială și de formare continuă a magistraţilor ar fi o gravă eroare.

Ref. lupta împotriva corupției: „Magistraţii ar trebui să înveţe din această experienţă ce înseamnă rigoarea profesională pentru a putea menţine echilibrul dintre multiplele valori și interese în prezenţă, fără a sacrifica unele dintre ele de dragul altora. Lupta anticorupţie nu poate scuza abuzurile și erorile judiciare, după cum nu trebuie să aibă ca rezultat nici timorarea funcţionarilor publici sau a magistraţilor în exercitarea atribuţiilor lor legale, nici inhibarea iniţiativei private.

Competenţa profesională, onestitatea și imaginaţia juridică sunt indispensabile pentru a găsi și a menţine echilibrul dintre toate aceste valori și interese. Pe de altă parte, chiar dacă nu le putem cere oamenilor politici să fie niște îngeri, întrucât nici noi nu putem fi, ei trebuie să înţeleagă că nu se mai pot întoarce la mentalitatea de imunitate absolută și de impunitate care a dominat perioada 1990-2006.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate