Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Valeriu Stoica: Nu cred că este benefică propunerea privind condiţia vârstei minime de 30 de ani pentru admiterea la INM


16.11.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 13 noiembrie 2017, av. prof. univ. dr. Valeriu Stoica a declarat, în cadrul unui interviu acordat Revistei Qmagazine:

Ref. propunerile de modificare a Legilor Justiției: „Nu împărtășesc aceste propuneri. Există prevederi legale suficiente privind răspunderea magistraţilor, este necesar doar ca ele să fie aplicate prompt și corect. Mai ales nu cred că este benefică propunerea privind condiţia vârstei minime de 30 de ani pentru admiterea la Institutul Naţional de Magistratură. Problema lipsei de experienţă a tinerilor magistraţi este reală, dar rezolvarea acestei probleme este iluzorie, dacă nu mai sunt atrași în magistratură cei mai buni dintre absolvenţii facultăţilor de Drept, chiar din momentul în care ei termină studiile juridice. Soluţia este creșterea duratei formării profesionale a magistraţilor, prin stagii practice de pregătire în alte profesii juridice (în administraţie, în companii, în profesiile liberale – societăţi și birouri de avocaţi, de notari, de executori judecătorești, de mediatori, de consilieri juridici, de practicieni în insolvenţă). INM a fost și este principala resursă a reformei în Justiţie, iar fragilizarea acestei structuri de formare iniţială și de formare continuă a magistraţilor ar fi o gravă eroare.

Ref. lupta împotriva corupției: „Magistraţii ar trebui să înveţe din această experienţă ce înseamnă rigoarea profesională pentru a putea menţine echilibrul dintre multiplele valori și interese în prezenţă, fără a sacrifica unele dintre ele de dragul altora. Lupta anticorupţie nu poate scuza abuzurile și erorile judiciare, după cum nu trebuie să aibă ca rezultat nici timorarea funcţionarilor publici sau a magistraţilor în exercitarea atribuţiilor lor legale, nici inhibarea iniţiativei private.

Competenţa profesională, onestitatea și imaginaţia juridică sunt indispensabile pentru a găsi și a menţine echilibrul dintre toate aceste valori și interese. Pe de altă parte, chiar dacă nu le putem cere oamenilor politici să fie niște îngeri, întrucât nici noi nu putem fi, ei trebuie să înţeleagă că nu se mai pot întoarce la mentalitatea de imunitate absolută și de impunitate care a dominat perioada 1990-2006.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti