Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații, Sistemul judiciar

FSANP: Peste 1200 de beneficiari ai recursului compensatoriu în prima luna de la punerea în aplicare a legii

16 noiembrie 2017 | JURIDICE.ro

Joi, 16 noiembrie 2017, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis urmatoarele, potrivit unui comunicat FSANP al carui text il redam integral:

Urmare a reactiei domnului Tudorel Toader referitoare la numarul detinutilor beneficiari ai recursului compensatoriu precizam ca:

1. Conform site-ului ANP sunt peste 1.200 de detinuti care au beneficiat de recursul compensatoriu, cifra prezentata de ministrul justitiei in ceea ce priveste numarul detinutilor aflati in penitenciare (25.093) fiind eronata. In realitate, azi – dupa actualizare – numarul detinutilor aflati in penitenciare este de 24.366 detinuti.

2. Toti detinutii beneficiaza, indiferent de pedeapsa si de tipul infractiunii de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de detinuti liberati pentru ca le-a expirat pedeapsa, li se adauga alti peste 600 care au beneficiat de scaderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute in conditii improprii si intra astfel mai devreme in Comisiile de liberare conditionata.

3. Sunt, deci, peste 1.200 de detinuti care au beneficiat IN PLUS pana azi de prevederile legii recursului compensatoriu – fie liberati la termen fie conditionat, iar ministrul Justitiei dezinformeaza intentionat opinia publica in legatura cu numarul hotilor, violatorilor, talharilor, coruptiolor si criminalilor care au beneficiat.

4. Precizam ca insusi ministrul justitiei a comunicat ca celor care se libereaza direct, 529 intr-o prima etapa, li se adauga alti peste 3.340 de detinuti care beneficiaza de lege si vor fi discutati mai repede in comisiile de lege.

Asadar, pentru a dovedi ca ministrul dezinformeaza, cerem ANP sa comunice si numarul detinutilor care au beneficiat de aceasta lege prin liberarea conditionata in prima luna de la aplicare.

Pentru conformitate, mai jos comunicatul initial:

Dupa ce seful penitenciarelor recunoastea ca sunt extrem de multe erori la punerea in libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul afirmand ca, in prima luna aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 detinuti ramasi in penitenciare. In realitate – conform site-ului ANP – in penitenciare sunt 24.464 detinuti.

In concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberati in plus peste 1.200 de detinuti (aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul), urmand ca numarul celor liberati in plus sa depaseasca in primul an de aplicare cifra de 8.000 conform estimarilor noastre.

Ceea ce inseamna practic, avand in vedere ca cea mai mare parte (70 – 80%) se intoarce in perioada susamintita, ca vom avea un plus de cel putin 5.000 de infractiuni fata de dinamica normala a criminalitatii. La fel de probabil pvom avea beneficii zero in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt.

In legatura cu motivele pentru care ministrul Justitiei dezinformeaza nu putem decat sa speculam ca incearca sa ascunda erorile si efectele negative ale unei masuri de gratiere mascata care va actiona ca un stimulent pentru criminalitate in urmatoarea perioada. Il somam, deci, public sa renunte la aceste dezinformari ale opiniei publice care are dreptul sa stie excact cati hoti, violatori, talhari si criminali au beneficiat de acest act de clementa.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică