Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Cauza Andriciuc ridică anumite probleme
21.11.2017 | Aurelian-Marian MURGOCI-LUCA

Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În urma pronunțării deciziei Andriciuc, principalele probleme care se ridică sunt – cum vor proceda instanțele de judecată care vor fi învestite cu cerere de chemare în judecată de constatare a caracterului abuziv al unor asemenea clauze și în care se invocă această cauză? Ce pași trebuie să urmeze instanța de judecată în analiza cererii respective? Ce soluții ar putea pronunța instanța de judecată? Și rămâne într-adevăr marea problemă – cum definim acești termeni la care face referire Curtea, respectiv ansamblul împrejurărilor, expertiza și cunoștințele profesionistului, informații suficiente? Ce intră în sfera de aplicare a acestor sintagme?

Eu am o nelămurire legat de filtrul acesta prealabil pe care trebuie să-l verifice instanța. Instanța trebuie să verifice dacă clauza în discuție, potrivit căreia creditul trebuie păstrat în aceeași monedă în care a fost acordat, reflectă actele sau normele obligatorii ale dreptului național. Acum eu nu mai știu exact care sunt condițiile de admisibilitate ale întrebărilor preliminare, dar mă întreb dacă Curtea ar fi constatat că iese de sub incidența dreptului Uniunii acea clauză contractuală din contractele din România, ar mai fi pronunțat o hotărâre? Adică mă întreb dacă nu cumva Curtea, ferindu-se să spună expres, a încercat nerespingerea ca inadmisibilă să evidențieze că totuși merge mai departe.

Judecător Aurelian-Marian Murgoci-Luca
Președinte Judecătoria Sector 5

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Singurele de încredere: creditele în lei. Cauza Andriciucediția 157, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti