Principiul nominalismului rămâne alfa și omega
24 noiembrie 2017 | Marieta AVRAMCJUE face distincție și utilizează o terminologie specială între creditul indexat într-o monedă străină și creditul acordat într-o monedă străină. E lucrul pe care noi l-am explicat imediat după ce a pronunțat cauza Kásler și am zis că noi nu suntem în ipoteza creditului indexat.
Principiul nominalismului cred că rămâne alfa și omega. Riscul valutar este o problemă economică, însă el capătă relevanță juridică numai dacă aplicăm principiul nominalismului, pentru că principiul nominalismului spune că trebuie să restitui exact aceeași sumă de bani nominală indiferent de creșterea sau de scăderea prețurilor în timp. Și cred că acest lucru este foarte important inclusiv pentru consumatori să înțeleagă. Nu propriu-zis clauza din contract este aceea care creează dezechilibru, ci chiar principiul nominalismului este acela care generează suportarea, suferința sau fericirea în funcție de fenomenul economic al cursului valutar. Spuneam că principiul nominalismului este și omega. Adică este și sfârșitul. De ce? Să ne imaginăm că instanța va trece peste acest prim filtru și va spune că această clauză intră în sfera de aplicație a Directivei, purced la analiza caracterului abuziv. Vreau să verific dacă este sau nu abuzivă. Presupunem că verifică și presupunem că ajunge la concluzia că este o clauză abuzivă. Ce se va întâmpla atunci cu acel contract? În logica Legii 193 din 2000 și a Directivei, instanța va elimina din contract această clauză și acesta este iarăși un element important în opinia mea. Instanța nu poate să noveze contractul, nu poate să creeze clauze contractuale sau să le modifice. Instanța doar elimină clauza din contract urmând ca acel contract dacă mai este posibil să continue fără clauza respectivă. Dacă se elimină clauza din contract, se aplică legea. Care lege? Și atunci se închide cercul. Pentru că dacă nu mai am clauză în contract care să-mi spună cum restitui împrumutul și în ce monedă, oricum îmi spune legea. Adică restitui exact în moneda în care l-ai tras.
Concluzia ar fi că atâta timp cât avem o asemenea clauză în contract care nu face decât să reflecte principiul nominalismului, tot raționamentul pe care l-am face devine inutil. Adică se autoexclude din aplicarea principiului nominalismului această clauză din sfera de aplicare a Directivei și respectiv din sfera de aplicare a Legii 193.
Av. prof. univ. dr. Marieta Avram
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Singurele de încredere: creditele în lei. Cauza Andriciuc, ediția 157, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |