Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Este rezonabil pentru un om simplu de la țară care a primit împrumut un pahar de untdelemn să dea toamna încă un pahar de untdelemn?


30.11.2017 | Stan TÎRNOVEANU
Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Cred că esențial este ce reprezintă o obligație esențială pentru un contract de împrumut, dacă nici rambursarea împrumutului nu este obligație esențială, atunci înseamnă nu că nu mai e contract de împrumut, este o donație. Că suma este CHF, că este euro, dolar sau leu, tot aceeași obligație de rambursare există. Și acum îți pui și întrebarea – dacă te uiți cum a evoluat cursul în ultimele zile, este bine să te împrumuți în lei? Totul depinde de pragul de evenimente.

Eu aș zice că ne ajută principiul nominalismului și din analiza unei alte dimensiuni care trebuie avută în vedere atunci când verifici caracterul abuziv al unei clauze. Principiul existenței unui dezechilibru, iar dezechilibrul de care vorbește Directiva și Legea 193 se referă nu la dezechilibru cantitativ sau dezechilibru care apare pe măsura executării prestației, dezechilibru care apare prin evoluția anumitor factori, se referă la dezechilibru între drepturi și obligații, pentru că nu întâmplător chiar și în Andriciuc, cred că la paragraful 57, se face trimitere la cazul Aziz în care s-a considerat că este dezechilibrat sau poate fi analizată din perspectiva dezechilibrului o anumită clauză în măsura în care într-un contract obișnuit te-ai putea aștepta în mod rezonabil ca acel cocontractant consumator să accepte o asemenea clauză.

Este rezonabil pentru un om simplu de la țară care a primit împrumut un pahar de untdelemn să dea toamna încă un pahar de untdelemn? Este rezonabil, este în conformitate cu orice bun-simț. Este în conformitate cu principiul nominalismului, pentru că până la urmă banii ce sunt? O marfă. Au valoare. Și atunci dacă ai luat un anumit bun este rezonabil să accepte cineva să restituie același bun de aceeași cantitate? Asta spune principiul nominalismului.

Avocat Stan Tîrnoveanu
Senior Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Singurele de încredere: creditele în lei. Cauza Andriciucediția 157, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro