Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Titus Corlățean: Textul din raportul MCV cuprinde o contradicţie in terminis
17.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 noiembrie 2017, Titus Corlățean, fost ministru al Afacerilor Externe, a declarat în cadrul unui interviu acordat rfi.ro: „Poziţia domnului Juncker, preşedinte al Comisiei Europene aparent surprinzătoare eu cred şi-mi asum politic această afirmaţie la nivelul meu că are în spate şi alte explicaţii. Haideţi să ne uităm un pic care a fost poziţia constantă până acum, corectă, a CE faţă de problematica aderării la Spaţiul Schengen pentru România. Comisia Europeană a spus constant în toţi aceşti ani, după 2011, suntem în 2017, că România a îndeplinit acquis-ul Schengen, că România a făcut toate lucrurile care trebuiau făcute pentru a îndeplini acquis-ul tehnic şi securizează corect frontiera, participă la misiunile Frontex, de protejare a frontierei de sud (…) şi că nu se acceptă nici un fel de condiţionare cu alte teme, care nu au legătură directă cu acquis-ul Schengen, adică MCV, combaterea corupţiei şi alte lucruri, care sunt importante, fără discuţie, dar avem instrumente separate. Deci dintr-odată, fără nici un fel de explicaţie, domnul Juncker ne spune că mai avem mult de lucru la capitolul combaterii corupţiei, suntem chiar mai slabi decât bulgarii, ceea ce este evident contrazis de toate rapoartele MCV de până acum şi mai avem de aşteptat la Spaţiul Schengen. Domnia sa ca şef al instituţiei europene care a fost corectă până acum încalcă poziţia CE din toţi aceşti ani. Daţi-mi voie să cred că nu este vorba de un accident cosmic, ci e vorba iarăşi de transferul acestei bătălii politice în stradă, toată nebunia asta din România, transferul la Bruxelles, că e vorba în mod evident şi pragmatic, pentru că trăiesc în lumea asta europeană şi de interese extrem de concrete.

Textul ăsta din raportul MCV, sincer, am stat aşa, l-am citit, vreau să-l citesc şi cu mai mare atenţie, mai nuanţat e o contradicţie in terminis. Pe de o parte spune că ne-am apropiat de obiectiv, deci am mai făcut nişte paşi înainte, ne-am apropiat, dar mai avem încă mult de făcut şi suntem aparent mai departe decât am fost la raportul trecut. Este evident că e o chestiune de natură politică, nu de natură tehnică. Or cercul ăsta vicios în care România se găseşte de ani de zile, între tot felul de interese europene şi euroatlantice ne-a ţinut blocat pe avansarea pe diferite proiecte (…). Este total imoral să ceri în continuare României să fie un contributor atât de important în materie de securizare de frontiere, în materie de misiuni Frontex, să-şi deplaseze oameni, logistică, resurse în sudul mediteranean, să fim după Germania constant al doilea contributor pe misiuni Frontex şi în acelaşi timp să mă ţii la uşa Spaţiului Schengen, în timp ce alţii nu sunt contributori, în timp ce alţii ridică ziduri de protecţie, sârmă ghimpată în faţa refugiaţilor sau migranţilor.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti