Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație
20.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Legal Days, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie.

Ca în fiecare an, obiectivele WDoR 2022 sunt de a oferi victimelor traficului rutier și familiilor acestora o platformă pentru:

– amintirea tuturor persoanelor ucise și rănite grav pe drumuri;
– recunoașterea muncii cruciale a serviciilor de urgență;
-atragerea atenției asupra răspunsului legal, în general banal, la decesele și rănirile din culpă din drum și pledează pentru un răspuns serios adecvat;
-susținerea unui sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor;
-promovarea acțiunilor bazate pe dovezi pentru a preveni și, în cele din urmă, a opri alte decese și răniri din traficul rutier.

În fiecare an, milioane de victime rutiere se adaugă la bilanțul actual de peste 50 de milioane de morți și sute de milioane de răniți, de la primul deces rutier în urmă cu 125 de ani în august anul trecut – un dezastru care continuă zi de zi în toate țările lumii. Este o pandemie reală, care ne afectează în primul rând vulnerabilii și tinerii noștri, care, pe lângă trauma rănilor și decesului, are și un impact economic devastator pentru țări, comunități și familii. Prin urmare, în noul Deceniu de Acțiune 2021-2030, Ziua Mondială va avea rolul important de a ajuta la atingerea obiectivului de reducere cu 50% a accidentelor rutiere.

WDoR 2022 pune în centrul atenției JUSTIȚIA.
Aplicarea legii rutiere, investigarea amănunțită după un accident pentru a afla dacă a fost comisă o infracțiune și pentru a preveni reapariția, urmărirea penală acolo unde este cazul și compensarea civilă fac parte din sistemul de justiție. Atunci când este realizat în mod serios, corect și consecvent, un astfel de sistem este ceea ce merită și își doresc victimele accidentului rutier care au fost răniți sau au murit un membru al familiei ca urmare a încălcării legii sau a neglijenței cuiva, deoarece reprezintă, de asemenea, un factor principal de prevenire și asta ar însemna că se învață lecții din tragediile lor, astfel încât să nu se repete.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie.

Anul acesta marchează începutul noului Deceniu de Acțiune pentru Siguranță Rutieră 2021-2030, în timpul căruia ziua mondială va juca un rol foarte important, prin evidențierea motivelor tuturor acțiunilor necesare în acest Deceniu care urmează.

WDoR 2021 pune în centrul atenției reducerea vitezei în trafic. Vitezele reduse au potențialul de a preveni multe decese și răni grave, în special cele ale pietonilor și ale tuturor celorlalți utilizatori vulnerabili ai drumului– copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.

Tema: Adu-ți aminte. Susține. Acționează

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie. 

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când o zi dedicată amintirii victimelor traficului rutier a început să fie observată la nivel internațional: în primii zece ani de către Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) și numeroasele sale organizații membre, inclusiv RoadPeace (Marea Britanie), care a introdus ziua în 1995. Cu un sprijin puternic din partea OMS și a membrilor UNRSC, statele membre ale ONU au adoptat Rezoluția Adunării Generale a ONU 60/5 la 26 octombrie 2005, solicitând anual Ziua Mondială a Comemorării victimelor traficului rutier ca „o recunoaștere adecvată pentru victimele accidentelor rutiere și familiile lor”.

Obiectivele WDoR 2020 sunt de a oferi o platformă pentru victimele traficului rutier și familiile acestora unde:

*să ne amintim de toți oamenii uciși și răniți grav pe drumuri;
*să recunoaștem activitatea crucială a serviciilor de urgență;
*să atragem atenția asupra răspunsului legal care este în general unul banal față de decesele și rănile din cuplă provocate pe drumuri;
*să pledăm pentru un sprijin mai bun al victimelor traficului rutier și familiile acestora;
*să promovăm acțiuni bazate pe dovezi pentru a preveni și, în cele din urmă, a opri viitoarele decese și răni din trafic.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie. 

2018: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie. 

Temă pentru 2018: „Drumurile au istorii…”

Tema se referă la faptul că șoselele/străzile reprezintă mai mult decât legătura între un punct A şi un punct B. Ele au poveşti, unele tragice, pe care le comemorăm.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017: Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie. 

Sediul materiei: Această zi este marcată ca urmare a iniţiativei organizaţiei guvernamentale RoadPeace care prin Rezoluția A/RES/60/5 privind ameliorarea siguranței rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

În 2011, pentru a aduce în atenția tuturor importanța fenomenului, a fost lansat ”Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2011-2020” și, totodată, apelul pentru organizarea unor acțiuni semnificative pentru marcarea Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, fiind stabilit, în acord cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), un motto pentru întreaga decadă: ”Să facem deceniul 2011-2020 să-și amintească!”.

În România, potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), zilnic pe șosele țării își pierd viața 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe website-ul asociației.

Web-site-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti