BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua universală a copiilor

20.11.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua universală a copiilor este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Ziua universală a copiilor oferă fiecăruia un punct de intrare inspirat de a promova, promova și sărbători drepturile copiilor, traducând în dialoguri și acțiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.

Tema pentru 2018: „Copiii preiau și transformă lumea albastră”.

În acest an lumea este albastră! Cerem indivizilor, școlilor și întreprinderilor din întreaga lume să meargă albastră pentru a ajuta la construirea unei lumi în care fiecare copil se află în școală, în siguranță de la rău și își poate îndeplini potențialul și știm că și tu faceți asta. Deplasarea activităților albastre includ: împărtășirea videoclipului nostru promo pentru ziua copiilor, semnarea petiției globale și trecerea albastră în sprijinul drepturilor copiilor în social media și mult mai mult.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului: „20 noiembrie este ziua când celebrăm drepturile copilului, reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989, care este cel mai ratificat tratat internațional privind drepturile omului și care definește o listă a drepturilor copilului, inclusiv dreptul la viață, la sănătate, la educație, precum și dreptul la viața familială ori de a fi protejat împotriva oricărui act de violență sau de discriminare.
Convenția a fost asumată și de România prin adoptarea legii nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului. De asemenea, prin Legea nr. 9/2018 a fost înființat Avocatul Copilului, structură coordonată de un adjunct al Avocatului Poporului.
Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul de promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor și ale Legii nr. 35/1997, ale Convenției pentru drepturile copilului și ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Mai mult, Avocatul Poporului poate formula cereri de chemare în judecată ori plângeri penale și poate reprezenta în fața instanței de judecată minorul, atunci când acesta a fost victima violenței fizice sau psihice din partea părinților, tutorelui, sau reprezentantului legal, a abuzului, violenței și exploatării sexuale, a exploatării prin muncă, a traficului de ființe umane, a neglijării și exploatării, precum și a oricărei forme de violență asupra copilului, prevăzute și sancționate de legislația internă și internațională la care România este parte.
Au existat situații în România când drepturile copiilor au fost încălcate de diverse autorități și instituții, iar Avocatul Poporului s-a implicat prin mecanismele pe care le deține (sesizări din oficiu, anchete, recomandări) pentru eliminarea situațiilor de abuz ori de încălcare a drepturilor copiilor.
Ca dovadă a interesului pe care îl acordă protecției și promovării drepturilor copiilor, Avocatul Poporului colaborează cu o serie de organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul protecției copilului.
Nu trebuie să uităm că, așa cum este prevăzut în preambulul Convenției, omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit. Prin dialog și acțiune, să construim o lume în care copiiii să poată să înflorească liber! Astăzi, trebuie să ne reînnoim angajamentul că niciun copil nu va fi lăsat în urmă.

***

2017: Ziua universală a copiilor (Universal Children’s Day) este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația pentru Drepturile Copiilor, la data de 20 noiembrie 1959, care definește drepturile copilului la protecție, educație, îngrijire a sănătății, adăpost și o alimentație potrivită. În anul 1989 a fost adoptată și Convenția pentru Drepturile Copiilor. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat țărilor din întreaga lume Rezoluția 836, IX să introducă începând cu 1956 un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, dorindu-se încurajarea înțelegerii între copiii din întreaga lume și de a promova totodată bunăstarea acestora. A fost făcută recomandarea ca fiecare țară să aleagă o dată cât mai apropiată pentru marcarea acestui eveniment.

UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii) a fost înființat la 11 decembrie 1946, de către Adunarea Generală a ONU, cu scopul de a furniza ajutoare de urgență, constând în alimente, haine și produse medicale, copiilor europeni care se confruntau cu foametea și bolile, în urma celui de-al Doilea Război Mondial. În 2016 a marcat 70 de ani de existență.

În România, dar și în alte țări, o Zi internațională a copiilor este sărbătorită în fiecare an la 1 iunie, deoarece în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua internațională a copiilor.

Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/events/childrenday/.

***

Luni, 20 noiembrie 2017, Ministerul Educației Naționale a dat publicității mesajul transmis de către Liviu Marian Pop, ministrul Educației Naționale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, potrivit unui comunicat.

Liviu Marian Pop: „Dragi copii,
Astăzi este o zi importantă pentru noi toţi. Sărbătorim împreună Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Vă asigur că voi depune toate eforturile pentru a vă crea condițiile necesare unui învățământ de calitate, în școli prietenoase, echipate corespunzător, care să vă conducă pașii pe drumul formării intelectuale și profesionale. Ne preocupă, în același timp, și asigurarea serviciilor de asistență medicală, de combatere a oricăror forme de violență împotriva copilului, de consiliere și orientare profesională, pentru a vă facilita inserția pe piața muncii. Ca ministru, sunteți mereu în centrul preocupărilor mele și voi veghea, alături de cadrele didactice, ca drepturile voastre să fie respectate! Scopul meu principal a fost şi este acela de a centra învățarea pe elev și pe nevoile acestuia. Voi, copiii noștri, sunteţi cei mai importanţi!

Dragi părinți,
Copiii dumneavoastră sunt și elevii noștri. Îi înconjurăm cu aceeași dragoste și grijă. Țelul nostru comun este să facem tot ce ne stă în putere pentru a le oferi condiții pentru o dezvoltare normală şi de succes. Ca ministru, voi fi garantul realizării programului de guvernare prin care vom implementa proiecte care să asigure elevilor condiții optime de dezvoltare și formare umană și profesională încă de la o vârstă fragedă și pe tot parcursul educațional. De asemenea, voi depune toate diligențele în a asigura dreptul la educație a fiecărui copil, la egalitatea de șanse în educație, respectiv la un învățămant nediscriminatoriu. Ca dascăl și ca tată consider că familia este principalul partener educațional și este cea dintâi care poate asigura respectarea şi apărarea drepturilor copilului. O copilărie fericită şi lipsită de griji reprezintă prima şi cea mai importantă formă de protecţie pe care o putem oferi. Vă invit, dragi părinți, să fiți mereu alături de școală în demersul devenirii și al educației copiilor noștri!

Dragi profesori,
Vă mulțumesc pentru profesionalismul și dăruirea puse în slujba educației! Vă invit să aveți, în continuare, grijă de elevii voştri ca de copiii voştri. Ascultați-i și vorbiți cu ei, succesul lor în viață depinde și de dumneavoastră, iar rezultatele lor vă reflectă munca și priceperea ca dascăli. Valoarea muncii dumneavoastră trebuie recunoscută și, în planul Guvernului, un punct important este motivarea financiară corespunzătoare a tuturor cadrelor didactice pe care le considerăm motorul principal al creșterii calității actului educațional. Ne dorim profesori motivați și bine pregătiți.

La final, doresc să invoc cuvintele poetului și eseistului american Ralph Waldo Emerson, care a surprins atât de bine esența demersului educațional: Secretul educației constă în a respecta copilul.

***

Luni, 20 noiembrie 2017, Klaus Iohannis, președintelui României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în cadrul vernisajului expoziției „Vei înțelege doar din interior”, potrivit unui comunicat.

Klaus Iohannis: „20 noiembrie 1989 are o semnificație aparte, fiind data la care s-a adoptat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Cele patru principii de bază ale Convenţiei – non-discriminarea, urmărirea celor mai bune interese ale copilului, dreptul la viaţă, supraviețuire și dezvoltare și, nu în ultimul rând, respectul faţă de părerile copilului – au devenit astfel importante pentru întreaga lume.

Fiecare copil este o speranță într-un viitor mai bun. Este obligația noastră să le asigurăm tuturor șanse echitabile și sprijin adecvat astfel încât copiii de astăzi să devină adulții responsabili, împliniți și implicați de mâine. Neglijența, abuzurile sau violența de orice fel asupra copiilor țin de o mentalitate primitivă, a unei societăți care refuză să își protejeze ce are mai de preț. Marcarea zilei de 20 noiembrie ne reamintește tuturor, o dată în plus, cât este de important să ocrotim viitorul și să le dăm copiilor posibilitatea de a-și împlini potențialul, fără a pune obstacole în calea dezvoltării lor.

În 2015, la aniversarea a 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, m-am bucurat să fiu gazda unui demers deosebit: citirea unui Manifest, semnat de peste 100.000 de copii, care făcea apel la responsabilitatea adulților de a ține cont și de opiniile lor.

Nu am uitat promisiunea făcută atunci de a fi un susținător al drepturilor copilului și de a acționa pentru ca ei să trăiască în acord cu idealurile democratice, în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii. Ca Președinte al României, vă asigur că voi susține în continuare acest deziderat.

Felicit echipa UNICEF România pentru demersul «Vei înțelege doar din interior» și pentru că le-a oferit copiilor implicați ocazia de a fi vocea celor mai vulnerabili. Astfel de acțiuni reprezintă un imbold dat tuturor de a ne implica mai mult pentru respectarea drepturilor copiilor din România.

Vă mulțumesc!

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Ziua universală a copiilor”

 1. Nu. Dragostea profesorilor nu e aceeași cu dragostea părinților.
  De ce să se afirme astfel?????? De ce trebuie să se spună: ‘îi înconjurăm cu aceeași dragoste’ (s.n.)?
  Cum poate cineva să afirme că dragostea lui e ca dragostea mea (de părinte) pentru copilul meu? Cu ce drept ar putea să afirme cineva acest lucru și cum de ar putea să dovedească acest lucru?
  Nu. Dragostea mea de părinte nu e aceeași cu a nimănui altcuiva față de copilul meu.

 2. Amelia FARMATHY spune:

  Bietul om, el o vrut să fie drăguţ, uman şi cald.
  Ca… un părinte.
  Mă îndoiesc că ar avea habar de partea aceasta cu „dreptul”.
  Şi pe dvs. v-a mâniat!
  Dar, dacă nu sunt prea indiscretă, nu cumva e adevărat că nu din cauza mesajului asta v-a iritat şi că iritarea, faţă de personaj, cumva, undeva, deep down inside, subzista anterior mesajului uman, cald şi părintesc?:)))))
  La urma urmei, câte un „genunche” om avea cu toţii, la un moment dat în viaţă!
  Dar nu toţi ajungem miniştri, şi asta e adevărat!

  • Bună seara,

   Habar nu am, doamna judecător – și răspunsul la întrebarea dumneavoastra oricum mi se pare irelevant.

   Încerc să nu mă las purtată de antipatii antecedente atunci când aleg să comentez. Ci să mă concentrez pe ideea față de care nu sunt de acord, și deloc pe persoana care avansează ideea. Am și citit că altfel ar fi eroare logică.

   Eroare mi se pare și să mutăm conversația de la ideea criticată de mine, la posibilitatea sau eventualitatea vreunei antipatii anterioare. Nu doresc să discut persoana care a făcut afirmația, ci afirmația.

 3. Amelia FARMATHY spune:

  Neața.
  Am comis eroarea de a glumi cu dvs.
  Promit că nu se va mai întâmpla.
  În general vorbind (și serios), mărturisesc însă că nu am reușit niciodată să separ omul de cuvintele pe care le rosteșțe.
  Printre altele, pentru că aceste cuvinte nu vin de nicăieri, ci au un ”autor” și, de aceea, îmi e imposibil să le separ.
  Logic gândindu-mă și… fără glumă, dacă îmi vorbește despre importanța proprietății un hoț, dar și un profesor de drept sau un vecin, cu siguranță nu voi face abstracție de calitatea celui care îmi vorbește, concentrându-mă doar pe cuvintele lor.
  La fel și cu un ministru al învățământului care rostește ”genunche” și care nu se corectează de îndată (toți greșim) pentru că_extrem de grav – nu știe forma corectă a respectivului substantiv… și e ministrul educației.
  La fel și cu doamna care spune ”pronume” în loc de prenume și a cărei singură scuză e că, totuși – din pură întâmplare – nu a devenit ministrul educației.
  Revenind, fără sesizarea contextului (care include și privirea atentă ar celui care glăsuiește sau scrie), o analiză nu are utilitate practică și, dacă nu e utilă, atunci e doar un exercițiu de ”cum ar fi dacă nu s-ar povesti”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week