Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua industrializării Africii


20.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua industrializării Africii este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, cu prilejul Zilei industrializării Africii, a transmis următorul mesaj:

Țările din Africa se confruntă cu o furtună perfectă: conflicte armate, creșterea insecurității alimentare și energetice, creșterea vertiginoasă a inflației și a datoriilor, scăderea spațiului fiscal și catastrofele climatice tot mai mari.

Cu toate acestea, în ciuda acestor provocări, Africa include unele dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, cu potențialul de a conduce în tranziția energetică globală.

Sunt necesare parteneriate public-privat consolidate și cooperarea multilaterală pentru a promova dezvoltarea industrială incluzivă, rezistentă și durabilă în Africa.

O nouă arhitectură financiară cu acces mai mare la finanțare și costuri mai mici ale capitalului este cheia pentru deblocarea investițiilor la scară.

Trebuie să lucrăm colectiv pentru a stimula antreprenoriatul, a valorifica potențialul noilor tehnologii, a extinde oportunitățile pentru tineri, femei și fete, pentru a construi rezistența la schimbările climatice și pentru a stimula competitivitatea și comerțul.

De asemenea, trebuie să lucrăm împreună pentru a realiza obiectivele Zonei de liber schimb continental african, Agenda 2063 a Uniunii Africane și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

De Ziua Industrializării Africii, să ne unim forțele pentru a construi un continent mai durabil, mai pașnic și mai prosper pentru toți.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua industrializării Africii este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Conform Organizației Națiunilor Unite, în ceea ce privește creșterea producției în Africa (trimestrul II, 2021), comparativ cu cel de-al doilea trimestru din 2020, estimările de creștere- bazate pe disponibilitatea limitată a datelor pentru țările africane- indică o expansiune stabilă a producției industriale de 17,8 %. În schimb, în urmă cu un an, producția a scăzut cu 17,1%, deoarece COVID-19 a forțat multe țări să impună măsuri de izolare.

În trimestrul curent, s-a înregistrat o expansiune a producției industriale în multe țări africane, precum Africa de Sud (39,3 %), Rwanda (30,2 %), Senegal (22,6 %) și Nigeria (4,6 %).

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua industrializării Africii este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Din 2018, Ziua Industrializării Africii a fost comemorată cu succes cu evenimente de o săptămână. Comisia Uniunii Africii va găzdui sărbătorile Săptămânii de industrializare a Africii din 2020 (# AIW2020) în perioada 16-20 noiembrie 2020, sub tema „Industrializare incluzivă și durabilă în epoca AfCFTA și COVID-19”.

La 21 martie 2018, la Kigali, Rwanda, a fost semnat Acordul de instituire a unei zone africane de liber schimb continental (AfCFTA), creând o piață unică africană pentru bunuri și servicii și cea mai mare zonă de liber schimb din lume, în funcție de numărul de țări. Se așteaptă ca AfCFTA să devină operațională la 1 ianuarie 2021, susținută de 28 de ratificări până în prezent și de 54 de semnături la acord. Cu toate acestea, în ciuda acestor evoluții pozitive, apariția COVID-19 la începutul anului 2020 a reprezentat cel mai neașteptat risc pentru introducerea progresivă a AfCFTA, având în vedere natura sa perturbatoare pentru afaceri și comerț. Astfel, având în vedere acest scenariu, trebuie subliniată în mod necesar necesitatea de a construi o susținere politică continuă pe nevoia de industrializare a Africii. Prin urmare, AIW2020 prezintă o astfel de oportunitate de a aduna părțile interesate la nivel național, regional, continental și global pentru a face schimb de cunoștințe asupra agendei de transformare structurală a continentului.

În ciuda faptului că este al doilea continent cel mai populat din lume (1,2 miliarde de oameni), Africa a reprezentat doar 1,4% din valoarea adăugată a producției mondiale în primul trimestru al anului 2020. În timp ce pandemia COVID-19 a evoluat mai lent în Africa Subsahariană decât în alte regiuni, a exercitat un impact semnificativ asupra activității economice, cu o creștere preconizată să scadă la -3,3% în 2020, împingând regiunea în prima sa recesiune din ultimii 25 de ani. Combinația blocărilor interne și a cererii externe mai scăzute din recesiunea globală va cântări foarte mult asupra sectorului industrial.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019:Ziua industrializării Africii este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

2018:Ziua industrializării Africii este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Tema pentru 2018: „Promovarea lanțurilor de valori regionale în Africa: o cale de accelerare a transformării structurale a Africii, a industrializării și a producției farmaceutice”.

Industrializarea, cu legături puternice cu economiile naționale, va ajuta țările africane să atingă rate de creștere ridicate, să-și diversifice economiile și să-și reducă expunerea la șocuri externe. Acest lucru va contribui în mod substanțial la eradicarea sărăciei prin crearea de locuri de muncă și crearea de bogății. Succesul programului de industrializare din Africa va necesita crearea unui mediu favorabil care să sporească capacitatea internă în ceea ce privește infrastructura fizică și socială, capitalul uman, sistemele financiare, cercetarea și dezvoltarea (R & D), tehnologia și guvernanța.

Subliniind oportunitatea de a identifica acțiuni și politici inovatoare, bazate pe soluții, pentru a promova producția farmaceutică pe continent, Ziua industrizării Africii din 2018 se va concentra pe „Promovarea lanțurilor de valori regionale în Africa: o cale de accelerare a transformării structurale, a industrializării și a producției farmaceutice” , în contextul Acordului Africa de comerț liber continental (AfCFTA) și al celui de-al treilea deceniu de dezvoltare industrială pentru Africa (IDDA III).

Industria farmaceutică constituie un factor important în avansarea dezvoltării continentului. Într-un studiu bazat pe datele de la Banca Africană de Dezvoltare, Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății, printre altele, valoarea industriei farmaceutice din Africa a fost estimată să fi crescut la 20,8 miliarde USD în 2013 de la doar 4,7 miliarde de dolari cu un deceniu mai devreme, de încetinire: până în 2020, previziunile au pus piața anuală în valoare de la 40 miliarde dolari la 65 miliarde dolari.

Producerea de medicamente în imediata vecinătate a locurilor unde acestea sunt necesare poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și are potențialul de creare de locuri de muncă într-o industrie bazată pe cunoaștere, făcând parte integrantă din atingerea obiectivelor privind dezvoltarea durabilă, precum și Agenda 2063 a Africii. pentru ca industria farmaceutică să-și atingă întregul potențial în ceea ce privește abilitarea economiilor africane, este necesar să se sublinieze importanța sectorului și cerința unui sprijin mai mare pentru dezvoltarea sa pe termen lung.

***

2017: Ziua industrializării Africii (Africa Industrialization Day) este marcată, anual, la data de 20 noiembrie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a ONU a decis, la data de 22 decembrie 1989, prin Rezoluția 44/237, să fie instituită această dată, în scopul mobilizării eforturilor comunității internaționale pentru dezvoltarea Africii.

Tema din acest an este: “African Industrial Development: A Pre-Condition for an Effective and Sustainable Continental Free Trade Area (CFTA)”.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti