Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul specializat Cluj. Cererea de chemare în garanție este incompatibilă cu procedura insolvenței


21 noiembrie 2017 | Paul-Augustin PUSCAS

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Paul-Augustin Pușcaș

Paul-Augustin Pușcaș

Tribunalul Specializat Cluj, învestit fiind a se pronunța pe admiterea în principiu și în fond, a unei cereri de chemare în garanție formulată de pârâtul – administrator al societății debitoare aflată în insolvență, în contradictoriu cu pârâtul – fost administrator al societății debitoare aflată în insolvență, într-un litigiu având ca obiect angajarea răspunderii personale patrimoniale în cadrul procedurii insolventei (dosar asociat), a statuat:

„Judecătorul sindic, deliberând, în ceea ce privește admisibilitatea în principiu a cererii de chemare în garanție, urmează a avea în vedere dispozițiile art. 74 Cod procedură civilă, coroborat cu art. 64 Cod procedură civilă, respectiv se va avea în vedere faptul că cererea de chemare în garanție este pusă la dispoziția uneia dintre părțile unui litigiu și are ca scop chemarea în judecată a unei terțe persoane, împotriva căreia pârâtul în cazul de față ar putea formula o cerere separată în garanție sau în despăgubiri. În urma lămuririlor oferite prin notele scrise depuse la dosar în data de…2017 se va reține că temeiul de drept invocat în susținerea acestei cereri reprezintă răspunderea civilă delictuală a chematului în garanție. Față de cele redate, judecătorul sindic apreciază că procedura insolvenței este o procedură specială care are ca scop principal acoperirea pasivului debitoarei și asigurarea unui interes colectiv al creditorilor, astfel încât scopul urmărit de către pârât prin formularea cererii de chemare în garanție nu corespunde scopului instituit de lege pentru această procedură specială. Se va reține astfel că formularea cererii de chemare în garanție nu este compatibilă cu procedura insolvenței, astfel încât nu va fi admisă în principiu. Soluția de respingere a admisibilității în principiu a cererii de chemare în garanție poate fi atacată cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare. Reprezentantul pârâtului arată că nu intenționează să formuleze cale de atac împotriva acestei încheieri.”

Paul-Augustin Pușcaș

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii