Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Tribunalul specializat Cluj. Cererea de chemare în garanție este incompatibilă cu procedura insolvenței
21.11.2017 | Paul-Augustin PUȘCAȘ

Secţiuni: Articole, Content, Insolvență, Jurisprudență Tribunale, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paul-Augustin Pușcaș

Paul-Augustin Pușcaș

Tribunalul Specializat Cluj, învestit fiind a se pronunța pe admiterea în principiu și în fond, a unei cereri de chemare în garanție formulată de pârâtul – administrator al societății debitoare aflată în insolvență, în contradictoriu cu pârâtul – fost administrator al societății debitoare aflată în insolvență, într-un litigiu având ca obiect angajarea răspunderii personale patrimoniale în cadrul procedurii insolventei (dosar asociat), a statuat:

„Judecătorul sindic, deliberând, în ceea ce privește admisibilitatea în principiu a cererii de chemare în garanție, urmează a avea în vedere dispozițiile art. 74 Cod procedură civilă, coroborat cu art. 64 Cod procedură civilă, respectiv se va avea în vedere faptul că cererea de chemare în garanție este pusă la dispoziția uneia dintre părțile unui litigiu și are ca scop chemarea în judecată a unei terțe persoane, împotriva căreia pârâtul în cazul de față ar putea formula o cerere separată în garanție sau în despăgubiri. În urma lămuririlor oferite prin notele scrise depuse la dosar în data de…2017 se va reține că temeiul de drept invocat în susținerea acestei cereri reprezintă răspunderea civilă delictuală a chematului în garanție. Față de cele redate, judecătorul sindic apreciază că procedura insolvenței este o procedură specială care are ca scop principal acoperirea pasivului debitoarei și asigurarea unui interes colectiv al creditorilor, astfel încât scopul urmărit de către pârât prin formularea cererii de chemare în garanție nu corespunde scopului instituit de lege pentru această procedură specială. Se va reține astfel că formularea cererii de chemare în garanție nu este compatibilă cu procedura insolvenței, astfel încât nu va fi admisă în principiu. Soluția de respingere a admisibilității în principiu a cererii de chemare în garanție poate fi atacată cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare. Reprezentantul pârâtului arată că nu intenționează să formuleze cale de atac împotriva acestei încheieri.”

Paul-Augustin Pușcaș

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti