Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru o publicare în scopul citării (Spiegel Online). UPDATE: Concluzii AG (nu ne-am încadra la excepția citării atunci când …)
11.01.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 ianuarie 2019: Avocatul general propune:

„1) Statele membre au obligația de a garanta în dreptul lor intern protecția drepturilor exclusive enunțate la articolele 2-4 din Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională, aceste drepturi neputând fi restrânse decât în cadrul aplicării excepțiilor și limitărilor enumerate exhaustiv la articolul 5 din această directivă. În schimb, statele membre au libertatea de a alege mijloacele pe care le consideră oportune pentru punerea în aplicare în scopul de a se conforma acestei obligații.

2) Articolul 5 alineatul (3) litera (c) din Directiva 2001/29 trebuie interpretat în sensul că utilizarea unei opere literare în cadrul unei difuzări a evenimentelor curente nu intră sub incidența excepției prevăzute la acest articol atunci când scopul urmărit prin această utilizare necesită citirea operei respective în totalitate sau în parte.

3) Articolul 5 alineatul (3) litera (d) din Directiva 2001/29 trebuie interpretat în sensul că excepția privind citarea prevăzută în această dispoziție nu vizează situațiile în care o operă este pusă integral la dispoziția publicului pe un site internet fără autorizarea autorului sub forma unui fișier care poate fi accesat și descărcat în mod autonom, ceea ce scutește utilizatorul de a consulta opera originală.

4) Libertatea de exprimare și libertatea mass‑mediei, consacrate la articolul 11 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nu constituie o limitare și nu justifică o excepție sau o atingere aduse dreptului exclusiv al autorului de a autoriza sau de a interzice reproducerea sau comunicarea publică a operei sale în afara cadrului limitărilor și excepțiilor prevăzute la articolul 5 alineatele (2) și (3) din Directiva 2001/29. Același lucru este valabil și în situația în care autorul operei în discuție exercită o funcție publică și în care această operă revelează convingerile sale privind probleme de interes general, în măsura în care opera respectivă este deja la dispoziția publicului.” (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

21 noiembrie 2017: Judecătorul suprem german de drept comun se întreabă, printre altele, cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru o publicare în scopul citării (C-516/17 Spiegel Online).

Situația de fapt:
1. necesitatea de a afla dacă un anume alineat de la o anume dispoziție dintr-o anume directivă permite marje de manevră în cadrul transpunerii acestor dispoziții în dreptul național
2. apoi, necesitatea de a afla în ce mod trebuie să se ia în considerare drepturile fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene la stabilirea întinderii excepțiilor sau a limitărilor aduse:
2.1. dreptului exclusiv al autorului de reproducere a unei opere
2.2. de comunicare publică
2.3. și de punere la dispoziția publicului a acesteia
3. necesitatea de a afla dacă fie dreptul fundamental la libertatea de informare, fie dreptul fundamental la libertatea presei ar putea justifica unele excepții sau limitări – altele decât cele deja prevăzute în directiva incidentă – limitări aduse dreptului exclusiv al autorului de reproducere a unei opere, de comunicare publică și de punere la dispoziția publicului a acesteia
4. necesitatea de a afla dacă s-ar putea argumenta – în ordinea de drept autonomă a Uniunii – faptul că punerea unor opere protejate prin drepturile de autor la dispoziția publicului, pe site-ul internet al unei societăți de presă nu poate fi considerată folosire pentru difuzarea evenimentelor curente întrucât era posibil și rezonabil ca societatea de presă să solicite acordul autorului operelor în discuție înainte de a pune aceste opere la dispoziția publicului
5. în plus, necesitatea de a afla dacă se poate considera că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o publicare în scopul citării atunci când textele citate sau părți din acestea nu sunt incluse în mod indisociabil în noul text, de exemplu prin intermediul indentării sau al notelor de subsol, ci sunt puse la dispoziția publicului pe internet, prin publicarea unor linkuri către fișiere în format pdf, care pot fi accesate în mod autonom, alături de textul nou
6. în ceea ce privește momentul în care o operă care a fost deja pusă în mod legal la dispoziția publicului, necesitatea de a afla dacă prezintă relevanță aspectul dacă această operă fusese reprodusă deja anterior, în forma sa concretă, cu acordul autorului operei.

Dispoziții incidente:
1. articolul 5 alineatul (3), articolul 2 litera (a) și articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională
2. articolul 11 alineatul (1) a doua teză și alin. (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (cu explicațiile aferente).

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate