Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România
16.11.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Institutul Național al Patrimoniului a transmis următorul mesaj:

La mulți ani tuturor celor care se preocupă și se implică pentru păstrarea frumuseții, autenticității și integrității celor mai cunoscute elemente ale patrimoniului nostru cultural!

În fiecare an, pe 16 noiembrie sărbătorim Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România.
Tot într-o zi de 16 noiembrie, în 1972, la Paris, statele membre ale UNESCO adoptau Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, pornind un lung drum al cunoașterii și salvgardării valorilor umanității.

Anul acesta, Ziua Patrimoniului Mondial ne găsește în plin proces de consultări pentru înființarea Comitetelor de Organizare UNESCO (COU) pentru toate cele 7 elemente de patrimoniu cultural înscrise în Lista Patrimoniului Mondial ale României, organisme reglementate recent prin HG 857/ 2021 adoptată la finalul lunii august.

Institutul Național al Patrimoniului participă la acest proces important pentru managementul și monitorizarea elementelor UNESCO în virtutea rolului său de coordonare metodologică și științifică a gestionării și protejării siturilor înscrise în Lista Patrimoniului Mondial (LPM), iar alături de Consiliile Județene coordonatoare sau reprezentate în COU facem zilele acestea pași importanți pentru finalizarea unei metodologii unitare și în acord cu cele mai recente Convenții internaționale în domeniu, pentru desemnarea reprezentanților comunităților locale și constituirea unor Comitete care să poată fi funcționale la începutul anului 2022.

După recentele consultări pentru constituirea Comitetelor de Organizare UNESCO pentru elementul Peisajul cultural minier Roșia Montantă, respectiv bunul serial Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei, urmează o săptămână plină de întâlniri pentru celelalte elemente, astfel: Mânăstirea Hurezi (17 noiembrie), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (18 noiembrie), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (19 noiembrie), Centrul Istoric Sighișoara (22 noiembrie), Biserici de lemn din Maramureș (23 noiembrie).

România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO nouă elemente – 7 elemente de patrimoniu cultural și 2 elemente de patrimoniu natural -, și anume: bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mănăstirea Hurezi (1993); sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighişoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş (1999); situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991), pădurile de fag antice şi primitive din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017, pădurile vizate din România fiind cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, judeţul Caraş Severin; Masivul Cozia, Lotrişor, judeţul Vâlcea; Codrul secular Şinca, judeţul Braşov; Codrul secular Slătioara, judeţul Suceava; Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ, judeţul Maramureş) și Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021).

Foto: Mânăstirea Voroneț, obiect al sitului serial Biserici cu picturi murale din Nordul Moldovei, înscris în Lista patrimoniului mondial în anul 1993 și devenit destinație populară pentru vizitatorii din întreaga lume.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Pe o listă provizorie se află următoarele obiective, obiective pe care statul intenționează să le ia în considerare pentru o viitoare nominalizare:

1)Mănăstirea Neamț (1991)
2)Bisericile bizantine și post-bizantine de la Curtea de Argeș (1991)
3)Ansamblul Monumental din Tirgu Jiu (1991)
4)Ansamblul rupestru de la Murfatlar (1991)
5)Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași (1991)
6)Culele din Oltenia (1991)
7)Biserica Sfântul Nicolae din Densuș (1991)
8)Centrul istoric al orașului Alba Iulia (1991)
9)Masivul Retezat (1991)
10)Vârful Pietrosul Rodnei, munții Rodnei (1991)
11)Situl fosilifer de la Sânpetru (1991)
12)Codrul secular Slătioara(1991)
13)Centrul istoric al orașului Sibiu și ansamblul său de piețe (2004)
14)Vechile sate Hollókő şi Rimetea şi împrejurimile acestora (2012)
15)Peisajul cultural minier Roșia Montană (2016)
16)Frontierele Imperiului Roman- Fortificațiile dunărene (2020)
17)Frontierele Imperiului Roman- Dacia (2020)

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

2018: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Pe lângă obiectivele culturale înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, mai sunt înscrise și două situri naturale:
1. Delta Dunării
2.Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.
Cu prilejul acestei zile se recomandă organizarea de activități culturale, sociale și artistice, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea patrimoniului mondial UNESCO din România.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România este marcată, anual, la data de 16 noiembrie. 

Sediul materiei: Legea nr. 160/2013 privind declararea zilei de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost publicată în Monitorul Oficial al României la data de 20 mai 2013. Statele membre UNESCO au adoptat, la data de 16 noiembrie 1972, cu ocazia celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (desfășurată la Paris, în perioada 17 octombrie și 21 noiembrie 1972), Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural.

România are înscrise, pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, șase obiective culturale:
1. biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), Mănăstirea Hurezi (1993)
2. sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999)
3. cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999)
4. centrul istoric Sighișoara (1999)
5. ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999)
6. situl natural Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991).

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti