Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete – 21-24 noiembrie 2017
24.11.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Ministerului Public

1. PICCJ. Constituire dosar – purtare abuzivă

24 noiembrie 2017: La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara a fost înregistrat ieri un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă de către patru polițiști și patru jandarmi, în urma unui incident ce s-a produs în cursul zilei de 22 noiembrie 2017, în zona limitrofă a municipiului Timișoara.

Dosarul a fost înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor, competența fiind ulterior declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat următoarea situație de fapt:

În cursul zilei de 22 noiembrie 2017, un echipaj format din patru polițiști a oprit în trafic un autoturism întrucât aceștia suspicionau că în autovehicul s-ar afla o persoană urmărită general. Cu ajutorul unui echipaj de jandarmi, polițiștii au imobilizat pe cei doi ocupanţi ai maşinii oprite, după care au condus cele două persoane la o secție de poliție din Timişoara pentru verificări şi identificare. Ulterior, cei doi ocupanți ai mașinii au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, unde au primit îngrijiri medicale, susținând că au fost agresați de polițiști și jandarmi.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză.

:: Sursa: www.mpublic.ro

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA. Corupție. Măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile

21 noiembrie 2017: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 C. proc. pen. și art. 20 din Legea 78/2000, au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de următorii suspecți:
N.L.D., președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,
F.N. reprezentant al SC Tel Drum SA – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,
M.B, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de către terțe persoane,
V.P., funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane,
M.P., funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați.

Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
– suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
– suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
– suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
– suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei).

La data de 21 noiembrie 2017, suspecților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

2. DNA-Oradea. Trafic de influență

21 noiembrie 2017: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B.A.V., avocat în cadrul Baroului Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2012 – ianuarie 2013, inculpatul B.A.V., avocat în cadrul Baroului Satu Mare, a pretins de la un executor judecătoresc (martor în cauză), suma de aproximativ 130.000 lei, reprezentând un procent de 3% din suma de 4.372.962 de lei pe care acesta din urmă trebuia să o încaseze de la Ministerul Finanțelor Publice, reprezentând despăgubiri pentru 101 persoane fizice stabilite de instanțele de judecată în baza Legii 221/2009 (privind condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989).

Banii respectivi au fost pretinși de inculpat sub pretextul de a-i remite mai departe către doi funcționari publici din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și unul din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, pe care a promis că-i va determina să dispună și să urgenteze plata sumei de bani sus – menționate.

În același context, în perioada august – septembrie 2012, inculpatul a primit de la martor, în două tranșe, suma totală de 27.000 lei.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului și indisponibilizarea sumei de 27.000 de lei, pusă la dispoziția organului de urmărire penală de inculpatul B.A.V (suma fiind depusă într-un cont bancar pe numele inculpatului, la dispoziția organelor de urmărire penală).

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA. Trafic de influență

23 noiembrie 2017: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2017, a inculpatului B.S.M., ofițer de poliție în cadrul I.G.P.R – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iunie 2017, inculpatul B.S.M., în calitate de ofițer de poliție în cadrul I.G.P.R – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 200.000 euro, în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unor ofițeri de poliție din cadrul I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov.
În același context, inculpatul a promis că îi va determina pe aceștia să dispună o soluție de clasare față de martor, într-o cauză în care acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Inculpatului B.S.M. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 noiembrie 2017, inculpatul B.S.M. este prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Nerespectarea regimului materiilor explozive. Contrabandă calificată

22 noiembrie 2017: DIICOT-Structura Centrală a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii V.(D)I (arestat preventiv în altă cauză ), H.B., L.M.I. şi B.I. (arestat preventiv în altă cauză) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, nerespectarea regimului materiilor explozive, contrabandă calificată.

La data de 23.11.2017, procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor L.M.I şi H.B. pentru savarsirea infractiunilor deconstituire a unui grup infracţional organizat şi nerespectare a regimului materiilor explozive.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă în cursul anului 2017, inculpatul V.I. a inițiat organizarea unui grup infracțional în vederea comiterii de infracțiuni din sfera celor contra patrimoniului, în special pentru săvârșirea de infracțiuni de furt calificat având ca mod de operare spargerea/distrugerea echipamentelor tip bancomate sau de stocare/depozitare masă monetară (seif) ce se găsesc de regulă în dotarea societăților ce organizează jocuri de noroc (de genul caselor de pariuri).

În vederea derulării activităților infracționale, inculpatul V.I. a încercat să coopteze în cadrul grupului infracțional persoane tinere pe care să le inițieze în pregătirea și comiterea de acte materiale specifice infracțiunii indicate mai sus.

Deși inculpatul V.I. avea domiciliul pe raza municipiului București, sector 3, pentru conspirarea activităților infracționale, în luna februarie 2017 a ales să închirieze un apartament situat în București, sector 4, unde să găzduiască persoanele cooptate în cadrul grupului infracțional.

În vederea asigurării mijloacelor necesare comiterii infracțiunilor ce intrau în scopul grupului infracțional și urmărind extinderea comiterii unor astfel de fapte pe teritoriul unor țări din spațiul European, inc. V.I. a demarat o activitate continuată pe linia obținerii de materii explozive și mijloace de inițiere ale unor astfel de materii pentru ușurarea acțiunilor de spargere/distrugere a echipamentelor de stocare/depozitare a sumelor de bani.

Astfel, grupul initial constituit a dobândit o nouă caracteristică, devenind suport pentru comiterea infracțiunilor de nerespectare a regimului materiilor explozive.

În fapt, s-a reţinut că la data de 01.04.2017, organele poliției de frontieră din cadrul PTF Calafat l-au depistat pe inculpatul H.B. pasager într-un autoturism condus de către inculpatul V.I., care la momentul intrării pe teritoriul României, venind dinspre Republica Bulgaria, avea în buzunarul interior al gecii două fitile detonante, dintre care unul prevăzut cu capsă pirotehnică detonatoare, pe care acesta a încercat să le introducă fără drept în țară.

De asemenea, la data de 22.11.2017, în jurul orei 09:50, în incinta unui restaurant situat pe raza municipiului Timișoara, au fost depistaţi inculpaţii H.B., urmărit general în baza unui mandat de arestare emis de către Judecătoria Pașcani și L.M.I.

La controlul corporal efectuat asupra inculpatului H.B., în buzunarul interior al hainei, au fost găsite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 și o capsă pirotehnică electrică detonantă.

În urma investigaţiilor efectuate, în comuna Săcălaz, judeţul Timişoara, pe un teren viran, sub nivelul pământului, a fost descoperit un borcan din sticlă transparentăcare conţinea 200 de grame de material exploziv de tip T.N.T (trinitrotoluen) și o capsă detonantă electrică.

De asemenea, faţă de inculpaţii B.I. şi V.I. s-a reţinut faptul că au deţinut în apartamentul în care locuiau, situat în Bucureşti, sector 4, arme şi muniţii constând în: 764 cartuşe „17 şi 82″, un cartuş „71187″, un pistol marca Valtro, calibru 9 mm, cu încărcător, un dispozitiv ce are caracteristicile unui aruncător de grenade metalic şi trei dispozitive tip grenadă.

Inculpaţii L.M.I. şi H.B. au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu poliţişti din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT-Alba Iulia. Evaziune fiscală în formă continuată. Spălare de bani în formă continuată, în domeniul comerțului cu cherestea.

22 noiembrie 2017: Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au efectuat un număr de 15 percheziții pe raza judeţului Alba, la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum și de la sediul unei instituții publice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, în domeniul comerțului cu cherestea.

În cauză există suspiciunea rezonabilă căîncepând cu anul 2008, un suspect, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea, a constituit un grup infracțional organizat împreună cu alţi patru suspecţi, reprezentanți a două societăți comerciale beneficiare ale achizițiilor nereale de cherestea, cu sediul în loc. Câmpeni, jud. Alba, ambele având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobile și acționariat în parte comun.

Grupul infracțional a acționat până la jumătatea anului 2014, în scopul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale și a infracțiunii de spălare a banilor, în modalitatea transferului de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora.

Structura și ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relațiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar și pe interese financiare comune, activitatea infracțională fiind coordonată către liderul grupului, care a asigurat legătura între palierul decizional și cel executional.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a constatat că în perioada 2008-2014, cele nouă societăți coordonate de către liderul grupului infracţional, în mod direct sau indirect, au manifestat un comportament fiscal inadecvat și au acționat în mod coordonat prin realizarea unor activități specifice evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu cherestea, concretizate în emiterea de facturi în principal către două societăți beneficiare, care în baza acestor facturi au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, în scopul diminuării bazei impozabile, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit.

Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor livrate fictiv a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăților achizitoare către conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost retrași în numerar.

Astfel, în perioada octombrie 2008-august 2014, din conturile bancare aparținând unor două societăţi comerciale, a fost transferată în conturile societăților pretins furnizoare, prin operațiuni bancare repetate (în număr de 423), suma totală 18.349.758 lei drept contravaloare livrări de cherestea care nu au avut loc în realitate.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.

La acțiune au participat luptători din cadrul Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Alba, Cluj, Gorj, Sibiu și Mureș.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT-Oradea. Trafic de droguri de risc. Deţinere în vederea consumului de droguri de risc

21 noiembrie 2017: Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinere în vederea consumului de droguri de risc.

În fapt, în cursul lunii aprilie 2017 inculpatul M.G. a înfiinţat o cultură de cannabis la locuinţa sa situată pe raza judeţului Bihor, pe care a recoltat-o în cursul lunii august 2017.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data de 21.11.2017, a fost găsită și ridicată cantitatea de 887 de grame de muguri de cannabis uscați, droguri de risc, provenite din cultivarea a mai multor plante de cannabis.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT Pitești. Trafic de droguri de risc

21 noiembrie 2017: Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești efectuează 6 percheziții în incinta unui centru de detenție, într- cauză ce vizează traficul de droguri de risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane private de libertate au livrat droguri de risc către consumatori aflaţi în interiorul unui centru de detenție.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești urmează a fi aduse şase persoane, în vederea audierii.

La activitatea participă și luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Acțiunea beneficiază de sprijinul unității de detenție.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti