Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Aș fi de acord să se revină la suspendarea obligatorie
28.12.2017 | Monica LIVESCU

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Drept penal, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Monica LIVESCUÎn practică mai degrabă instanța când chiar simte nevoia să aștepte soluția Curții, pune în dezbaterea părților o eventuală suspendare în acordul părților și când judecătorul pune în discuție o astfel de situație de cele mai multe ori părțile acceptă că e mai bine așa, să o suspende prin acordul părților, e adevărat că trebuie să-l urmărești ca să nu ai vreo surpriză legată de vreo eventuală perimare.

Realmente de foarte multe ori, acum vorbesc din perspectiva practicianului care se confruntă chiar cu situații în care invoc constant astfel de excepții și nevoia pentru cauză în sine de a aștepta soluția Curții, o simți că este esențială și pentru judecător și pentru părți, de aceea, principial, eu aș fi de acord să se revină la acea reglementare care impunea totuși o suspendare a cauzei, suspendarea obligatorie.

Aș face trimitere la o decizie a Curții în care s-a făcut cumva o distincție între efectele acesteia care se produc față de părțile în proces și efectul publicării deciziei față de terț. E vorba de Decizia nr. 54/2014 în care Curtea subliniază că față de părțile din procesul în care s-a ridicat excepția, decizia Curții se aplică practic din momentul în care s-ar fi pronunțat, cam așa rezultă din considerente, și continuă Curtea și spune că în ceea ce privește celelalte procese care nu fuseseră soluționate, deci ale terților în care poate s-au invocat excepții similare, decizia Curții urmează a se aplica de la data publicării. Deci face cumva o distincție din această perspectivă a efectelor care s-ar produce în raport de părțile din dosarul în care s-a invocat excepția și față de terții în raport de care evident numai momentul publicării în Monitorul Oficial ar asigura o opozabilitate a deciziei Curții.

Avocat Monica Livescu
Founding Partner LIVESCU & ASOCIAȚII

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Efectele deciziilor Curții Constituționaleediția 159, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti