Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Aș fi de acord să se revină la suspendarea obligatorie


28 decembrie 2017 | Monica LIVESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Monica LIVESCUÎn practică mai degrabă instanța când chiar simte nevoia să aștepte soluția Curții, pune în dezbaterea părților o eventuală suspendare în acordul părților și când judecătorul pune în discuție o astfel de situație de cele mai multe ori părțile acceptă că e mai bine așa, să o suspende prin acordul părților, e adevărat că trebuie să-l urmărești ca să nu ai vreo surpriză legată de vreo eventuală perimare.

Realmente de foarte multe ori, acum vorbesc din perspectiva practicianului care se confruntă chiar cu situații în care invoc constant astfel de excepții și nevoia pentru cauză în sine de a aștepta soluția Curții, o simți că este esențială și pentru judecător și pentru părți, de aceea, principial, eu aș fi de acord să se revină la acea reglementare care impunea totuși o suspendare a cauzei, suspendarea obligatorie.

Aș face trimitere la o decizie a Curții în care s-a făcut cumva o distincție între efectele acesteia care se produc față de părțile în proces și efectul publicării deciziei față de terț. E vorba de Decizia nr. 54/2014 în care Curtea subliniază că față de părțile din procesul în care s-a ridicat excepția, decizia Curții se aplică practic din momentul în care s-ar fi pronunțat, cam așa rezultă din considerente, și continuă Curtea și spune că în ceea ce privește celelalte procese care nu fuseseră soluționate, deci ale terților în care poate s-au invocat excepții similare, decizia Curții urmează a se aplica de la data publicării. Deci face cumva o distincție din această perspectivă a efectelor care s-ar produce în raport de părțile din dosarul în care s-a invocat excepția și față de terții în raport de care evident numai momentul publicării în Monitorul Oficial ar asigura o opozabilitate a deciziei Curții.

Avocat Monica Livescu
Founding Partner LIVESCU & ASOCIAȚII

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Efectele deciziilor Curții Constituționaleediția 159, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii