Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Efectele deciziei Curții Constituționale pe parcursul celor 45 de zile și după trecerea lor
29.11.2017 | Cristina Teodora POP

Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Procedură civilă, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Cu privire la efectele deciziilor de admitere a excepțiilor de neconstituționalitate, ele sunt prevăzute la art. 147 alin. (1) din Constituție și la art. 31 alin. (3) din Legea nr. 47 din 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Știm că art. 147 alin. (1) prevede faptul că dispozițiile legale declarate neconstituționale sunt suspendate de drept de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României pentru un interval de 45 de zile după care ele își încetează efectele dacă în acest interval legiuitorul nu intervine pentru a le pune în acord cu dispozițiile Constituției.

Termenul de 45 de zile a fost gândit pentru că trebuia să existe un termen pentru a face toată această procedură previzibilă, pentru a ști exact care este regimul juridic al dispozițiilor legale declarate neconstituționale într-un anumit moment.

După trecerea celor 45 de zile, dispoziția legală declarată neconstituțională își încetează efectele. Jurisprudența Curții Constituționale vorbește despre eliminarea ei din fondul activ al legislației, dar vorbește și despre diferența dintre operațiunea de abrogare și acest efect care intervine ca urmare a aplicării dispozițiilor art. 147 alin. (1) din Constituție arătând că abrogarea este o operațiune pe care o poate face doar legiuitorul potrivit atribuției constituționale din 61 din Constituție. Prin urmare, există o diferență din acest punct de vedere în privința titularilor dreptului de a proceda la abrogare, respectiv la scoaterea din fondul activ al legislației.

Pe perioada celor 45 de zile este în fondul activ fiind suspendată de drept, asta înseamnă că ea nu poate fi aplicată, într-adevăr. Dacă ne referim la efecte, la cauzele care se află în curs de soluționare fiind suspendate de drept nu mai poate fi aplicată, singura diferență este că suspendarea poate să înceteze în momentul în care o modificare sau o completare pune în acord dispozițiile legale în cauză cu prevederile Constituției.

Magistrat-asistent Cristina Teodora Pop

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Efectele deciziilor Curții Constituționaleediția 159, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti