Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Când se declară neconstituțională doar o sintagmă


28.11.2017 | Stan TÎRNOVEANU
Secţiuni: Content, Drept constitutional, Drept penal, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Ca principiu, trebuie invocată excepția de neconstituționalitate înainte de a avea o soluție chiar dacă până în momentul în care se soluționează pentru că nu mai există practica și cred că pe bună dreptate nu mai există practica constantă a suspendării, se soluționează dosarul, însă ai vehiculul procedural ca să poți după aceea apela la revizuire. Cred că în 3 cazuri chiar acesta a fost vehiculul pe care l-am folosit în vederea îndreptării acelei hotărâri judecătorești pe baza unei hotărâri a Curții Constituționale.

Dacă se declară neconstituțională doar o sintagmă, efectele de la 147 alin. (1) din Constituție se produc doar asupra acelei sintagme, eu pot să spun că este posibil.

Am invocat excepția de neconstituționalitate a art. 9 teza a II-a din Legea 198/2004. În ceea ce privește practica, deciziile Curții Constituționale erau constant de a respinge excepția de neconstituționalitate a art. 9, dar dacă crezi în ce faci, eu am crezut, cred că lucrurile pragmatice pot să convingă judecătorii de la Curtea Constituțională, nu prea multe sofisme, lucrurile sunt foarte simple. Teza asta a fost scoasă, sintagma “la data întocmirii raportului de expertiză”, pentru că raportul de expertiză pentru exproprierea clasică este ulterior și este corect să fie cât mai aproape de momentul acela, proprietatea trece în proprietatea publică în momentul în care ai o hotărâre judecătorească. Pe acest caz atipic proprietatea trece din proprietatea privată în cea publică cu mult înainte de a avea o hotărâre judecătorească și atunci momentul nu are nicio legătură cu momentul transferului dreptului de proprietate.

Av. Stan Tîrnoveanu

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Efectele deciziilor Curții Constituționaleediția 159, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro