Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ziua notarului public
17.11.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua notarului public este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a transmis următorul comunicat:

Sub semnul tradiției și continuității activității notariale, la 26 de ani de la intrarea în vigoare a legii de organizare și funcționare a profesiei, notariatul român se plasează în avangarda digitalizării profesiilor liberale.

Pentru cei 2505 notari publici în funcție, data de 17 noiembrie are o semnificație aparte, marcând
„(re)nașterea” notariatului modern, odată cu intrarea în vigoare a Legii notarilor publici și a
activității notariale nr.36/1995. Momentul a marcat încheierea activității Notariatului de Stat,
concomitent cu începerea activității Notariatului Public. În acest fel, după o întrerupere de aproape
jumătate de secol, a fost reluată tradiția notariatului public – model de organizare a profesiei care
a funcționat în Transilvania, Banat și Bucovina înainte de anul 1947 și care își are originile cu mai
bine de nouă secole în urmă, odată cu apariția primelor înscrisuri cu caracter notarial în
Transilvania.

„Asumându-și triplul rol de partener al Justiției, Cetățenilor și Statului, notariatul public s-a situat constant în avanpostul profesiilor liberale, având un înalt grad de responsabilitate și implicare socială și economică. Prin capacitatea de adaptare, anduranță la stres, viteză de reacție și deschidere către accelerarea implementării noilor tehnologii, am reușit să asigurăm continuitatea serviciilor notariale în condiții de criză sanitară și de restrângere a activităților economice și sociale.”, a declarat președintele Uniunii Naționale Notarilor Publici din România, notar public dr. Dumitru Viorel Mănescu.

Digitalizarea serviciilor notariale în concordanță cu imperativul accesibilității și siguranței actului notarial are loc conform Strategiei de Digitalizare a Activității Notariale și în acord cu recomandările Comisiei Europene. Acțiunile întreprinse de Uniunea Națională a Notarilor Publici în direcția digitalizării sunt armonizate efortului național de adoptare a noilor tehnologii în activitatea administrației publice.

Motorul implementării noilor tehnologii este Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale CNARNN – Infonot. În paralel cu sprijinirea permanentă a activităților curente ale UNNPR, Centrul de Date a finalizat etapa preliminară a informatizării activității notariale – programul de gestiune a birourilor notariale I-NOT România, finanțând integral acest proiect de anvergură.

Pe plan internațional, notariatul român, prin UNNPR, este o prezență activă și implicată, fiind parte a acordurilor și protocoalelor de colaborare încheiate cu organizații similare din Europa și din lume: Uniunea Internațională a Notariatului, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană, precum și organizații profesionale ca Asociația Notariatelor Francofone, Asociația Franco-Română a Juriștilor, Asociația Rețelei Europene a Registrelor Testamentare, Institutul Internațional de Înalte Studii Notariale, Institutul Internațional de Istorie a Notariatului, Institutul European de Cercetare și Studii Notariale. Totodată, UNNPR are un istoric de relații cordiale și colaborare cu organizațiile reprezentative ale profesiei din Franța, Germania, Ungaria, Grecia, Malta, Bulgaria, Serbia.

Activitatea internațională a UNNPR vizează schimbul de experiență și de bune practici în domeniul notarial, urmărind realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapidității, calității și siguranței serviciilor furnizate cetățenilor, mediului de afaceri și statului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua notarului public este marcată, anual, la data de 17 noiembrie. 

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua notarului public este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

2018Ziua notarului public este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Pentru cei 2600 de notari publici din România, anul 2018 are o încărcătură simbolică profundă. Urmași ai  generațiilor de juriști făuritori ai României Mari, prin sacrificiul lor în tranșeele Războiului de Reîntregire a Neamului Românesc sau în spatele frontului, ei celebrează alături de întreaga națiune Centenarul Marii Uniri. Notarii sărbătoresc, totodată, împlinirea a 144 de ani de la consacrarea pentru prima dată a instituției notarului public pe teritoriul românesc, prin Legea XXXV din 1874 despre notarii publici, adoptată în Transilvania, la acea vreme aparținând Ungariei.

Cei aproape 150 de ani de notariat public reglementat se înscriu într-un istoric cu mult mai îndelungat, atestarea primelor înscrisuri cu caracter notarial datând din secolul al XII-lea, din Transilvania, unde în cadrul cancelariei regale își desfășura activitatea notarul special, lui revenindu-i și funcția de secretar al regelui, poziție din care autentifica actele oficiale cu sigiliul suveranului.

La ora actuală, notariatul public român se poziționează în galeria profesiilor liberale din România ca promotor susținut al modernizării, eficientizării și securizării serviciilor oferite, prin integrarea noilor tehnologii în activitatea curentă; prin nivelul de excelență impus la admiterea în profesie și în pregătirea profesională continuă și prin participarea activă la rețelele profesionale europene și internaționale.

2017: Ziua notarului public este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Data de 17 noiembrie are o semnificație aparte pentru membrii corpului profesional al notarilor publici din România, marcând cel de-al 22-lea an de activitate sub auspiciile practicii notariale moderne în serviciului cetățenilor, comunității și statului într-o societate liberă, democratică, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Actul de naștere oficial al profesiei liberale de notar public și activității notariale moderne, Legea nr. 36/1995, constituie primul cadru de reglementare, apariția sa fiind posibilă în condițiile existenței unei societăți democratice și a statului de drept, bazat pe principiile economiei de piață.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Content, Legal Days, Notari, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO