Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Internațională a Studenților
17.11.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Studenților este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Încep prin a vă ura tuturor un călduros „La mulți ani!”. Voi, elevii și studenții atât de dedicați rezolvării problemelor cu care vă confruntați în sistemul de educație, aveți toată prețuirea și aprecierea noastră. Sunteți garanția unui viitor mai bun, în care responsabilitatea civică și asumarea implicării în societate sunt constante ale cetățeniei active!

Felicit, de asemenea, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor pentru elaborarea celor două rapoarte referitoare la anul școlar și universitar 2020-2021, cel privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului și Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național. Aceste documente reprezintă oglinda percepției voastre, a celor vizați direct, asupra gradului de implementare a celor două acte normative care înglobează drepturile și obligațiile studenților și ale elevilor.

Implicarea voastră este esențială, nu numai din perspectiva responsabilității față de propria formare, dar şi din cea a procesului decizional.

De-a lungul anilor, ați dovedit că știți să luptați pentru drepturile și pentru libertățile voastre, că vă înțelegeți responsabilitățile, că sunteți curajoși, informați, ambițioși, cu spirit civic și puternici. Vă încurajez să continuați pe acest drum!

Am fost, totodată, impresionat de modul în care ați reușit să vă adaptați provocărilor acestei grele perioade, care a presupus multe ore de predare on-line și a redus interacțiunile directe. Pentru tineri, socializarea joacă un rol foarte important.

Știu că nu v-a fost deloc ușor, dar este admirabil că ați înțeles să puneți pe primul plan siguranța celor din jur și ați învățat că lucrurile se pot schimba atunci când oamenii sunt uniți. Exemplul vostru este o veritabilă lecție de altruism și generozitate, care arată că generațiile tinere pot fi responsabile în fața unor provocări teribile.

Îmi doresc să depășim cât mai rapid această criză sanitară. Avem la îndemână un instrument formidabil, capabil să pună capăt pandemiei de COVID-19 și acesta este vaccinul.

România și-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii de excelență a învățământului, a cercetării și a inovării, promovând, în același timp, egalitatea de gen, incluziunea și echitatea. Afilierea organizațiilor voastre la entitățile de reprezentare europene pentru elevi și studenți este garanția implicării în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul educației, cercetării și tineretului.

Este esențial ca împreună să promovăm un învățământ de calitate pentru toți elevii și studenții, excelența în cercetare și alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătățirea sistemului românesc de educație. Să fiți mereu conștienți de puterea pe care o aveți și de faptul că societatea își pune speranțele în voi!

Sunt bucuros să vă am parteneri în construirea României Educate, o țară racordată la valorile europene, deschisă inovației și care își protejează și susține tinerii. România trebuie să vă ofere oportunitățile de care aveți nevoie pentru a vă atinge idealurile și a vă construi cariere remarcabile aici, acasă.

Vă urez mult succes în toate proiectele și să aveți puterea de a vă îndeplini toate visurile!

***

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, pe pagina sa de socializare, următorul mesaj:

Studenții au fost și vor rămâne mereu o voce puternică, neînfricată, cu o dorință de progres și o efervescență aparte. Astăzi, 17 noiembrie, celebrăm ziua internațională a elevilor și studenților.

Deși în zilele noastre este privită mai festiv, 17 noiembrie este despre studenții care s-au sacrificat pentru idealurile lor, pentru democrație și dreptate. Declarată oficial de către Consiliul Internațional al Studenților de la Londra în anul 1941, această zi comemorează tragicele evenimente din toamna anului 1939 – suprimarea de către naziști a unor demonstrații din cadrul Universităţii Caroline din Praga, unde opt studenți și un profesor au fost executaţi, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

Așadar, ziua de astăzi este despre cei care au avut curaj, cei care vor să facă o diferență pentru semenii lor și care vor continua să lupte pentru un viitor mai bun, indiferent de situație.

Așa cum afirmă imnul ANOSR, „Rămâneți tineri la suflet și liberi în gândire, și un sistem corect noi să lăsăm ca moștenire!”

Astăzi este despre tine, la mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Studenților este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, pe pagina sa de socializare, următorul mesaj:

Indiferent de perioada istorică, studentul reprezintă și a reprezentat mereu viitorul, o voce dinamică și puternică pentru o societate mai bună. El a inițiat proteste, a adus un spirit inovator și a constituit sămânța unui lung lanț de schimbări sociale care continuă încă să aducă roade în comunitatea în care trăim.

În 1941, Consiliul Internațional al Studenților de la Londra declară ziua de 17 noiembrie Ziua Internațională a Elevului și a Studentului, în memoria evenimentelor din toamna anului 1939 – suprimarea de către naziști a unor demonstrații din cadrul Universităţii Caroline din Praga unde opt studenți și un profesor au fost executaţi, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

Așadar, astăzi este despre noi, studenții de pretutindeni, despre realizările pe care le-am avut până acum, despre un trecut bogat în istorie și despre un viitor la care ne adaptăm.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Internațională a Studenților este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

2018Ziua Internațională a Studenților este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

Ziua Internațională a Studenților este o sărbătoare a multiculturalismului, a diversității și a cooperării dintre studenții din întreaga lume. Deși inițial o zi de comemorare a celor peste 1.200 de studenți de la Universitatea din Praga ale căror vieți au fost luate în timpul celui de-al doilea război mondial, Ziua Internațională a Studenților a devenit o ocazie pentru universitățile din întreaga lume să se laude cu masele de studenți internaționali și binele pe care îl fac pentru comunitatea locală.

Elevii afișează și sărbătoresc actele lor de responsabilitate socială și au întâlniri în campus pentru a prezenta cauzele pentru care se oferă voluntari, participă la concursuri pline de bucurie, bârfe despre sindicatele studențești și se plâng de taxele de student. Deși nu sunt la fel de ridicate sau de relevante pentru omenire, ca activități ale strămoșilor Zilei Internaționale a Studenților, aceste adunări atrag o mulțime de implicări, donații și atenție pentru organizații și organizații caritabile.

Anul acesta, Rețeaua Eurydice a publicat al 7-lea raport anual privind Sistemele Naționale de Taxare si Suport pentru Studenți, disponibil. Raportul analizează sistemele de taxare și de sprijin din 43 de state europene, inclusiv granturile și împrumuturile accesabile de către aplicanți.

:: Raportul

***

2017: Ziua Internațională a Studenților (International Day of Students) este marcată, anual, la data de 17 noiembrie.

17 noiembrie este Ziua Internațională a Studenților, o observare internațională a activismului studențesc. Data comemorează aniversarea atacului nazist din 1939 al Universității din Praga după demonstrații împotriva uciderii lui Jan Opletal și a ocupației Cehoslovaciei și execuția a nouă lideri studenți, peste 1200 de studenți trimisi la lagărele de concentrare și închiderea tuturor Universități și colegii din Cehia.

Ziua a fost marcată pentru prima dată în 1941 la Londra de către Consiliul Studențesc Internațional (care avea mulți membri ai refugiaților) în acord cu aliații, iar tradiția a fost menținută de succesorul Uniunii Internaționale a Studenților, care a presat cu Sindicatele Naționale a studenților din Europa și a altor grupuri, pentru ca ziua să fie o observație oficială a Națiunilor Unite.

Vineri, 17 noiembrie 2017, Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Universitatea „Titu Maiorescu” a organizat cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Studenților, evenimentul fiind prilejuit de Ziua Internațională a Studenților și având scopul de a reuni reprezentanții tinerilor cu conducerile universităților și totodată cu reprezentanții autorităților publice de resort, potrivit agerpres.ro.

***

Alexandra Dobre, directorul Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO: Am organizat-o pentru a celebra Ziua Internațională a Studenților, care tocmai a fost vineri. Astăzi am încercat să organizăm un eveniment pentru ei în sensul în care să plece cu ceva concret de la acest eveniment, motiv pentru care am invitat reprezentanți ai administrației publice locale și centrale. Ne dorim ca în urma acestei seri studenții să plece cu niște lucruri concrete și cu posibilitatea de face practică în anumite instituții pe care noi le avem partenere, cu posibilitatea de a se angaja. Sunt studenți din toată țara.

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a dat publicității următorul comunicat cu prilejul acestei zile:

O zi dedicată studenților de ieri, de azi, de mâine…

Astăzi, 17 noiembrie este ziua ta, Studentule! Este ziua noastră, a tuturor studenților din lume și nu, nu e o zi obișnuită. Această zi are o semnificație majoră. E ziua în care lumea a realizat faptul că vocea studenților e importantă pentru societate, că e o necesitate ce voit sau nevoit va fi exprimată. Această zi reprezintă un câștig al comunității studențești, e o zi internațională închinată nouă.

Istoria e dovada clară a faptului că studenții au avut dintotdeauna un cuvânt de spus. E important că aceștia conștientizează obligația pe care o au și anume aceea de a transmite mai departe ceea ce generațiile trecute le-au lăsat.

17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939 ocupanții naziști din Cehoslovacia (fost protectorat al Boemiei și Moraviei), în Praga, au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, Jan Opletal’s a murit. Tot atunci, 9 studenți și-au pierdut viața, iar alți peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemorează. Astfel 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul „Revoluției de catifea” din Cehoslovacia.

Ziua Studenților este astăzi printre sărbătorile oficiale din Grecia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant în 17 noiembrie. Odată cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

Și zilele oficiale de sărbătoare din Republica Cehă (din 2000, datorită eforturilor depuse de studenții cehi din Consiliile din instituțiile de învățământ superior), și din Slovacia conturează lupta studenților pentru libertate și democrație.

După cum se vede, istoria subliniază necesitatea exprimării opiniei studenților. Opiniile acestora trebuie auzite. Ele nu pot aduce decât un progres în societate.

Acum ,după 70 de ani, ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate.Ca o subliniere a importanței pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în țară vor fi organizate diferite manifestații de către organizații studențești.

ANOSR le urează studenților implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor!ANOSR subliniază încă odată importanța ta ca student în societate! Fii conștient de puterea pe care o ai și de faptul că alții depind de tine. Ești important!

ANOSR UREAZĂ TUTUROR celor care au luptat și luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăți și au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mișcării studențești, celor care cred în drepturile studenților și reacționează cu vehemență când studenții sunt nedreptățiți, le spunem un adevărat “mulțumesc” că ne-ați făcut și ne faceți mândri că suntem studenți în ziua de azi! Nu în ultimul rând, tuturor celor care sunt studenți și se comportă că adevărați studenți, le dorim mult curaj, implicare și dedicare! Să nu uităm că REPREZENTĂM VIITORUL!”

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti